Nedelja 08.07.2018.
13:55
Đ. Janković - Vesti

Krvlju branili svaku stopu

Đ.Janković
Premijera u novembru: Igra više od 50 glumaca i statista

Grujić je prošlog leta na Gučevu, planini gde je u jesen 1914. vođena "Bitka iznad oblaka", snimio prve kadrove srpskih vojnika u šumi, a onda i davanje parastosa kod spomen-kosturnice koje se dešava ove godine. 

Prema njegovoj zamisli film počinje parastosom, a onda se vraća u 1929. kada je na Gučevu osveštana spomen-kosturnica, u njoj počivaju srpski, ali i austrougarski vojnici, a naratori kazuju šta se sve dešavalo tokom četiri ratne godine, od 1914. do 1918.

Svedočanstva o herojstvu

- Scenario je urađen na osnovu priča koje su učesnici rata iz ovoga kraja kazivali svojim potomcima, a u filmu četiri glumca, naratora, kazuju šta su doživeli tokom Prvog svetskog rata. Preko glave su preturili sve nedaće koje su sa sobom donele bitke od Cerske, Gučevske, Mačkovog kamena do Kolubarske i prelaska preko Albanije, boravka na Krfu i povratka u otadžbinu posle proboja Solunskog fronta - ističe Grujić.

Ovih dana su u blizini škole u Milini i u Koreniti, nedaleko od manastira Tronoša, snimane masovne scene sa vojskom i zbegovima koji su se sklanjali od nadolazeće agresorske sile.

Prema rečima Grujića, u filmu će biti više od 50 glumaca i statista, ekipa je pojačana kolegama iz Bogatića, Kikinde i Beograda, članovima amaterskog pozorišta KUD "Karadžić", Grupe pevača kao i folklornog ansambla, a muziku je komponovao naš poznati kompozitor Svetislav Božić, inače, rođeni Lozničanin.

Snimanje se obavlja u selima Milina i Korenita

- Završili smo masovne scene i sada ostaje još nekoliko dana snimanja naratora, a onda montaža. Premijeru očekujem krajem novembra ove godine - kaže Grujić, višegodišnji član pozorišta lozničkog KUD-a "Karadžić", koji se, inače, ovom tematikom već bavio.

Pre četiri godine je povodom veka od početka Prvog svetskog rata snimio igrano-dokumentarni film "Ratne crtice", istinitu priču rađenu prema ratnom dnevniku lozničkog prote Jovana M.

Boškovića koji se s puškom u ruci borio za slobodu srpskog naroda i kao dobrovoljac prošao bojišta, od hercegovačkih do Solunskog fronta.
 

2024 © - Vesti online