Nedelja 08.07.2018.
19:10
R. Lukić - Vesti

Srpsko veče za ponos

R. Lukić
Uvijali pozornicu: Folkloraši Borca iz Solingena

Manifestacija je organizovana kao uvod u tradicionalni Fest internacionalnih susreta, na kojem svake godine gostuje druga država, a sada je to bila Srbija.

Više od 200 gostiju, među kojima su bili zamenik gradonačelnika Martin Pantke, Branislava Perin-Jarić, generalni konzul Srbije iz Diseldorfa, Redžep Alpan, predsednik Saveta za integraciju i sveštenik Aleksandar Perković, paroh kaselski, pozdravila je Ljiljana Umiljenović predsednica društva "NikolaTesla".

Konzulka zadivljena

- Mislim da nas niko u Severnoj Rajni Vestfaliji nije predstavio na ovakav način i u ovako pozitivnom svetlu. Dirnuta sam - rekla je između ostalog Branislava Perin-Jarić, generalni konzul Srbije koja nije štedela reči hvale.

- Da bismo se razumeli, moramo se najpre upoznati i imati želju da više saznamo o zemlji iz koje neko dolazi. Upravo zbog toga večeras sam srećna što ovde mogu da pozdravim brojne zemljake i u još većem broju (oko 140) predstavnike zemlje u kojoj živimo - naglasila je Ljiljana Umiljenović.

Pukni, zoro: Goran Avramović

Između govornih blokova na zanimljiv način prikazani su običaji srpskog naroda, a igre iz Dragačeva, Radujevca i s Kosova izveli su članovi udruženja Borac iz Solingena.

Rihard govorio o istoriji

Veliko interesovanje prisutnih izazvalo je predavanje Riharda Erba prijatelja udruženja, koji je govorio o srpskoj istoriji, jeziku i kulturi, a bilo je reči i o položaju Srba u Nemačkoj i ekonomskim odnosima Srbije i Nemačke.

Deca koja pohađaju nastavu srpskog jezika izrecitovalasu pesmu "Domovina" i otpevalapesme "Ovo je Srbija", "Oro" i "Đurđevdan". Mladi umetnici dobili su snažan aplauz, a pravu euforiju publike izazvao je Goran Avramović pesmom "Pukni, zoro".

Za vreme večere prikazani su video snimci prirodnih lepota i turističke ponude Srbije.
 

2024 © - Vesti online