Subota 07.07.2018.
19:36
rs.n1info.com

Beograd i Priština - ZSO i energetika, pa "konačan sporazum"

Tanjug
Kosovska Mitrovica (Foto: Arhiva)

Četvrtog avgusta Beograd i Priština u Briselu bi trebalo da predstave predloge statuta Zajednice srpskih opština, a Aleksandar Vučić za Politiku navodi da ne očekuje da će Kosovska strana to uraditi. Taj list navodi i da srpski upravljački tim poslednja tri i po meseca piše predlog statuta Zajednice, koji će predstaviti u Briselu. Ni direktor Kancelarije za Kosovo Marko Đurić ne veruje u dobru volju Prištine.

- Odavno smo u fazi kada nije vest kada se ne poštuje nešto od onoga što je dogovoreno. Vest i novosti bi sada bile da se sa prištinske strane nešto poštuje i primenjuje - rekao je Đurić i podsetio da su svi rokovi za formiranje Zajednice odavno probijeni i da je pitanje za Brisel, a ne Beograd da li će isto biti i sa poslednjim datumom koji je odredila Evropska unija. 

Vlada Kosova u petak je usvojila izveštaj o dijalogu Beograda i Prištine i uputila ga Skupštini, kako bi, kako kaže premijer Ramuš Haradinaj, poslanici mogli da se upoznaju sa njegovim tokom, detaljima i izazovima. U Vladi Srbije, međutim, bar za sada, ne razmišljaju o tome. 

Očigledno je da je u pripremi neko rešenje, ocenio je za N1 novinar Milan Mišić, ali, kako kaže, niko ne može da nasluti kakvo će ono biti.

- Čini mi se iz svega što je do sada pušteno u opticaj da može da se nasluti da bismo mi želeli da se rešenje postigne u malo drugačijem formatu - možda na nekoj međunarodnoj konferenciji u kojoj bismo bili i za stolom i na stolu, što bi našem političkom rukovodstvu svakako olakšalo situaciju, jer bi moglo da kaže: narode, evo, ovo je svršen čin, nema drugog rešenja, nema izlaza iz toga - smatra Mišić.

A dnevnik Danas, pozivajući se na izvore iz diplomatskih krugova, navodi da učesnici Briselskog dijaloga čekaju da se najpre primene ranije postignuti sporazumi o energetici i formiranju ZSO, pa da se od jeseni krene u pregovore o detaljima pravnoobavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine.

Sagovornici Danasa smatraju da "postoje velike šanse" da taj sporazum bude potpisan do proleća 2019. godine.

2024 © - Vesti online