Subota 07.07.2018.
17:47
Danas

Kako je Tomislav Nikolić obmanuo papu Franju

EPA/Giorgo Onorati
Tomislav Nikolić i papa Franja

Papa je potvrdio dolazak po pozivu tadašnjeg predsednika Tomislava Nikolića i bio je spreman da dođe u Beograd, ali je taj dolazak u poslednjem momentu otkazan.

Diplomatski izvori Danasa kažu da je postupak Nikolića veliki međunarodni skandal i da poziv poglavaru Rimokatoličke crkve nije ni trebalo da bude upućen, s obzirom na opštepoznati stav SPC. Takođe, postavljaju pitanje zbog čega se ministar Dačić baš sada toliko zalaže za dolazak pape, kada se o tome godinama nije govorilo. Najčešće pominjan razlog je "udaranje kontre" SPC, zbog kritičkog stava Crkve o načinu rešavanja kosovskog pitanja.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić juče je pred kamerama pokazao dokument u kome se otpravnik poslova Vatikana u januaru 2016. godine obratio tadašnjem predsedniku Tomislavu Nikoliću potvrđujući posetu pape. Dačić je, međutim, naveo da se Nikolić konsultovao sa Srpskom pravoslavnom crkvom, posle čega je poseta papi otkazana.

- To je veoma loše i štetno, jer se mi igramo sa našim nacionalnim interesima. Uvažavam sve razloge naše crkve, ali dolazak pape je u našem interesu - rekao je Dačić.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, s druge strane, tvrdi da je poseta pape otkazana zbog izbora, a ne zbog stava SPC.

- U obrazloženju u kojem je tadašnji predsednik Srbije Nikolić poslao Vatikanu otkazavši planiranu posetu pape Franje navedeno je da se ona otkazuje zbog majskih izbora, a ne zbog stava SPC. Papa je bio spreman da dođe u Srbiju. Sve je bilo isplanirano, ali diplomatski protokoli nalažu da se takve posete ne najavljuju unapred, iz razloga što papa može da bude sprečen u poslednjem trenutku i posetu otkaže. Međutim, opoziv je stigao sa srpske strane - kaže Hočevar.

Na pitanje zašto nakon izbora papa nije došao, naš sagovornik ističe da za to postoji protokol, koji bi podrazumevao novi poziv i zakazivanje datuma, do čega nije došlo.

Sociološkinja i bivša ambasadorka u Meksiku Vesna Pešić kaže za Danas da je Tomislav Nikolić sada marginalna ličnost, i da njegovim izjavama ne treba pridavati važnost.

- On je sigurno slagao papu, kao što je lagao i za 1.000 drugih stvari. Verujem da je priča o izborima bila samo izgovor, i da je prava prepreka za dolazak pape stav SPC. Interesantno je i to što se Dačić sada odjednom setio pape i njegovog dolaska. Pitanje je zašto je to njemu bitno i po čijem nalogu govori ono što je u suprotnosti sa stavom crkve - ističe Pešić.

Tomislav Nikolić je u julu 2014. razgovarao u Beogradu sa sekretarom Svete stolice za odnose sa drugim državama, Dominikom Mambertijem, kome se zahvalio na tome što Vatikan nije priznao "jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije". On je u pismu zahvalnosti pozvao papu da dođe u Srbiju.

Godinu dana kasnije, Nikolić je papu posetio u Vatikanu, i tom prilikom su razgovarali o svim otvorenim pitanjima između dve crkve, ali i o politici i migrantskoj krizi.

2024 © - Vesti online