Subota 07.07.2018.
14:14
n1,Vestionline

Komemoracija u Bratuncu, Dodik: U BiH nema pravde za Srbe

Srna
Milorad Dodik položio vence kod Spomen-krsta

Vence su položili predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, izaslanik predsednika Srbije Aleksandar Vulin, delegacija Vlade Republike Srpske na čelu s predsednicom RS Željkom Cvijanović i delegacija Narodne skupštine Srpske.

Cveće su položili i ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov, izaslanik srpskog člana Predsedništva BiH Milenko Ristić, delegacija Srba u institucijama na nivou BiH, delegacija Trećeg pešadijskog puka Oružanih snaga BiH, delegacije udruženja - boračke organizacije, porodica nestalih, zarobljenih i poginulih, veterana, logoraša Republike Srpske, kao i delegacije opština iz regiona Birač i boračkih organizacija iz tog regiona.

Pre polaganja cveća služen je parastos za 3.267 srpskih civila i boraca iz Srednjeg Podrinja koji su poginuli u poslednjem ratu u BiH.

Nakon odavanja počasti stradalima i parastosa na bratunačkom groblju, program obeležavanja srpskog stradanja nastavlja se obraćanjem zvačinika u bratunačkom Domu kulture, a potom prikazivanjem dokumentarnog filma "Suze anđela", koji govori o ubistvu 12-godišnjeg srpskog dečaka Slobodana Stojanovića iz Kamenice kod Zvornika, koga je 1992. godine na svirep način ubila Elfeta Veseli, kojoj se sudi u Sudu BiH.

Pomen se daje svim srpskim žrtvama iz srednjeg Podrinja, a organizuje se u znak sećanja na stradanje Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69 i zarobljeno 22 vojnika i civila, od kojih niko nije preživeo.

Od 22 nestala srpska civila i vojnika 10 još nije pronađeno, a ostali su slučajno otkriveni i ekshumirani 2011. godine na Zalazju, prilikom traženja nastradalih Bošnjaka. Nakon godinu dana su identifikovani i sahranjeni na Petrovdan 2012. godine.

Na Petrovdan 1992. godine muslimanske jedinice iz Srebrenice napale su srpska sela Zalazje, Biljaču, Sase i Zagone, ubijajući, pljačkajući i paleći srpski imovinu.

2024 © - Vesti online