Subota 07.07.2018.
11:12
Vestionline, Tanjug, rts.rs

Ana Brnabić sa Li Kećangom i Bojkom Borisovim u Sofiji

Tanjug/Dragan Kujundžić
 

Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić i premijer Bugarske Bojko Borisov ocenili su danas u Sofiji da se politički i ekonomski odnosi dva suseda stalno unapređuju, a kao posebno važnu istakli saradnju u oblasti trgovine, infrastrukture i energetike.

Premijeri Srbije i Bugarske prvi su imali bilateralni susret uoči početka sedmog Samita Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, koji se danas održava u Sofiji, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Saradnja Srbije i Bugarske posebno je intenzivirana u oblasti energetike. Brnabićeva je istakla da je naročito značajno potpisivanje Memoranduma o razumevanju o projektu izgradnje gasnog interkonektora Bugarska-Srbija.

- Izgradnja gasovoda Niš-Dimitrovgrad jedan je od prioritetnih projekata za Srbiju, kojim ćemo obezbediti izvore i sigurnost snabdevanja i naše zemlje i Bugarske - naglasila je Brnabićeva.

Brnabićeva i Borisov razgovarali su o aktuelnim infrastrukturnim projektima. Intenzivno se radi kako bi do kraja godine bila završena izgradnja istočnog kraka Koridora 10.

Modernizacija pruge Niš-Dimitrovgrad treba da započne krajem ove ili početkom 2019. godine, što će omogućiti bolje povezivanje dve zemlje.

Tom prilikom Brnabićeva je zahvalila bugarskom premijeru što je pitanje proširenja EU ponovo stavljeno na agendu Unije.

- Zahvalni smo na snažnom zalaganju Bugarske da ovo pitanje bude među prioritetima njenog predsedavanja Savetom EU, koje je upravo uspešno okončala - rekla je Brnabićeva.

Kako se navodi u saopštenju, Brnabićeva i Borisov razgovarali su i o pitanjima nacionalnih manjina.

Predsednica Vlade Srbije rekla je da je naša zemlja obezbedila najviše evropske standarde za zaštitu prava pripadnike svih nacionalnih manjina, uključujući i bugarsku manjinu.

2020 © - Vesti online