Petak 06.07.2018.
14:58
blic.rs, Vestionline

Vozač kamiona sakrio skoro tonu pesticida

pixabay
Foto: Ilustracija

Prekršaj je otkriven 4. jula u kamionu turskih registarskih oznaka kojim je turski državljanin prevozio 21 tonu robe iz Istanbula za firmu u Novom Pazaru, saopštila je danas Uprava carina.

Detaljnom kontrolom kamiona carinici su utvrdili da nema ničeg spornog u vezi sa 20 tona repro-materijala za tekstilnu industriju, ali su tada otkrili i tonu krijumčarenog tovara.

Naime, umesto pakovanja prijavljenih boja, pronađeno je oko 1.000 litara pesticida. Napominje se da je prilikom uvoza tih supstanci u Srbiju potrebna dozvola Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i registracija uvoznika, što pomenuto novopazarsko preduzeće nije imalo.

Takođe, zaplenjena je i velika količina neprijavljene robe: 11.500 etiketa "filip plejn", "kelvin klajn" i "tomi hilfiger", za koju će se naknadno utvrditi da li povređuje pravo intelektualne svojine, kao i oko 9.000 jednokratnih brijača "bik".

Među krijumčarenim tovarom pronađeno je i skoro 250 majica kratkih rukava i više od 40 kotura ukrasnih tekstilnih traka "filip plejn" i "tomi hilfiger".

Vrednost robe je procenjena na gotovo 5,5 miliona dinara. Kamion i prikolica su takođe zadržani do okončanja prekršajnog postupka, jer vrednost zaplenjenog tovara premašuje trećinu njihove vrednosti.

Gotovo identičan prekršaj dogodio se u decembru prošle godine na Gradini, kada su u kamionu, umesto deklarisanih boja, takođe pronađeni krijumčareni pesticidi.

2022 © - Vesti online