Subota 07.07.2018.
04:00
D.N.P.

Dilerima vek i po robije

MUP Srbije
 

Kako ističe Asmir Mehović, portparol tužilaštva, u 2016. godini procesuirano je 16 narko-dilera kojima je izrečena kazna od ukupno 52 godine zatvora. Zbog trgovine drogom u prošloj godini procesuirano je 15 osoba koje su dobile ukupno 45 godina zatvora.

- Za šest meseci ove godine 10 osoba osuđeno je na ukupno 36 godina zatvora. Poslednji procesuirani narko-diler je Enes Gudžević (31) iz Novog Pazara, koji je pre nekoliko dana uhvaćen sa 75 grama heroina, te je sklopio nagodbu sa tužilaštvom i u zatvoru će provesti pet godina - kaže Mehović.

Ono što je zanimljivo jeste da su uglavnom padali sitniji narko-dileri sa po nekoliko desetina ili stotina grama droge, a samo u retkim slučajevima "ulov" je bio teži od pola kilograma.

- Nema dana, a da policija ne uhapsi ponekog narko-dilera i to je dobro, ali nije dobro što padaju samo "sitne ribe", a da krupne "zverke" koje valjaju tone droge i dalje ostaju na slobodi. Ranijih godina bilo je zaplena od po 25 kilograma, pa čak i 100 kilograma heroina, sada je to retkost - kaže za "Vesti" penzionisani radnik MUP-a koji je godinama "jurio" za narko-dilerima po Novom Pazaru i okolini.

Novi Pazar je i dalje jedan od najvećih centara trgovine narkoticima na takozvanoj balkanskoj ruti koja počinje iz Istanbula, a završava se u Nemačkoj, Belgiji, Holandiji i skandinavskim zemljama. Na žalost, poslednjih godina veliki deo narkotika ostaje u ovom gradu na Raški i Jošanici, gde se broj zavisnika od droge meri hiljadama.

Rođačke veze

U leto 2011. godine policija je uhapsila Hikmeta Hajrovića iz Novog Pazara, kod koga je tada pronaćeno 30 kilograma heroina. On je imao i laboratoriju za miksovanje droge u selu Čukote na Pešteru. Kod njegovih dilera širom Srbije, posebno u Beogradu, pronađeno je još 90 kilograma raznih droga. Narokotici su poreklom iz Avganistana, a u Novi Pazar su stizali "balkanskom rutom" i takozvanom "rodbinskom vezom", odnosno svi u celom lancu su bili rođaci.

 

 

 

2024 © - Vesti online