Petak 06.07.2018.
20:23
D. Pašić - Vesti

Pamtimo stradale za istinu i pravdu

Otac Srboljub je zajedno sa nadležnim sveštenikom protojerejem-stavroforom Draganom Mićićem, služio liturgiju uz pratnju hora iz Čačka, čije pojanje je dalo posebnu draž svečanom činu pod svodovima lepog zdanja kraj Dunava. Sve je upotpunio nadahnutom besedom sveštenik Stojković, posebno naglasivši važnost kneza Lazara:

- Bez obzira na to gde se nalazimo na kugli zemaljskoj okruženi smo grehom i iskušenjima raznih vrsta. To ne sme da nas pokoleba jer moramo da svedočimo istinu, a ona živi u Hristu, koji nam stalno poručuje da ljudi treba da vide dobra dela i proslave Oca, koji je na nebesima.

Naš narod je kroz vekove svedočio pomenutu istinu pa zato imamao mnogo mučenika i svetitelja. Za isti cilj je stradao i knez Lazar sa svojom vojskom, pridržavajući se istine i pravde.

Posle toga su kroz vekove do današnjih dana iz istog razloga, širom planete, nažalost na svirep i neljudski način stradali Srbi, pa zato je naša obaveza da ih se uvek sećamo i da ne dozvolimo da nam se nešto slično više desi - kazao je, između ostalog, sveštenik iz Čačka.

Poseta logoru i kapeli

Uprkos putu i umoru, članovi hora iz Čačka su zahvaljujući angažovanju prote Mićića obišli i zloglasni logor iz Drugog svetskog rata Mauthauzen i kapelu koja se gradi na italijanskom Vojnom groblju gde počiva više od 8.000 srpskih vojnika i zarobljenika iz Prvog svetskog rata.

Ispred spomen-kapele koja je u izgradnji u naselju Rajferdorf kod Mauthauzena, sveštenik Mićić je gostima preneo detalje o radovima i naveo, da bi kapela na jesen trebalo da bude osveštana.

On je posebno pohvalio doček u parohiji u Lincu:
- Ovde se osećamo kao svoji na svome - poručio je sveštenik Stojković.
Starešina hrama u Lincu, Dragan Mićić je zahvalio svešteniku Stojkoviću i članovima hora što su, uprkos dalekom putu, došli da uveličavaju Vidovdanski sabor.

- Zadovoljstvo nam je što smo ih ugostili i verujem da ćemo imati priliku da ih opet pozovemo u našu parohiju - istakao je prota Mićić.

Svedočanstva učenicima veronauke

Aleksandar Jovanović, jedini naš veroučitelj u Lincu i okolini je posle liturgije podelio svedočanstva učenicima. Uz Jovanovića našoj deci u školama u glavnom gradu Gornje Austrije časove veronauke drže rumunski sveštenik i veroučiteljica iz Grčke. Ta deca nisu dobila svedočanstva jer je za nastavu pravoslavne veronauke nadležna Grčka crkva u Austriji.

Nisu izostali ni prigodni pokloni. Horu "Sveti Nikolaj žički" u ime parohije iz Linca je uručena zahvalnica i duhovna Lira, a proti Stojkoviću naprsni krst iz Svetog grada Jerusalima. Dragi gosti iz Čačka su poklonili ikonu Svetog Nikolaja žičkog, koja je uručena Mariji Simić, članici parohijskog hora "Svetog Nikolaja Velimirovića".

Posle službe u hramu parohijani su se preselili u portu srpske svetinje, gde je priređen bogat kulturni program. Vidovdanski sabor je otvorio Srđan Vuković iz Predstavništva Republike Srpske u Beču.

Naši studenti sa Muzičkog univerziteta "Anton Brukner" su izveli himnu "Bože pravde". Posle toga je na sceni opet bio hor "Sveti Nikolaj žički" , koji je osim duhovnih pesama izveo i niz nacionalnih kompozicija. Bogat program su upotpunili muzičari Nešo i Miloš, koji redovno učestvuju u aktivnostima crkve u Lincu.

Stigli i Marjanovići

Među parohijanima u Lincu uvek je rado viđena porodica Marjanović, koja je svojevremeno živela u gradu na Dunavu. Nenad, "glava" porodice, inače doktor nuklearne fizike, sa suprugom Svetlanom, koja je iz Čačka, sinom Stefanom i ćerkom Milicom, pre šest godina se zbog posla preselio u Švajcarsku. Oni najmanje dva puta godišnje dolaze u Linc. Ovog puta su uveličali slavlje u parohiji u kojoj se osećaju kao kod kuće.

2021 © - Vesti online