Petak 06.07.2018.
11:48
Vestionline, Tanjug

"Antisrpski tekstovi zbog dolaska KUD Krajina u Liku"

www.mc.rs
Miodrag Linta

Linta ukazuje na srbomrzački tekst pod naslovom "Priprema li se četnikovanje u Metku" koji je objavio portal Slobodna Lika, a u kome se bezočno napada KUD "Krajina" iz Beograda jer tobože godinama po Srbiji i svijetu propagira Krajinu i četništvo. 

Primer govora mržnje prema Srbima predstavlja činjenica da portalu Slobodna Lika i njegovim čitaocima smeta što će KUD Krajina, povodom proslave Ivanjdana, dodeljivati učesnicima kulturno-umjetničkog programa i takmičarima u seoskim sportskim igrama diplome sa logom KUD Krajina, naveo je on.

Portalu Slobodna Lika, prema njegovim rečima, posebno smeta jer će se proslava Ivanjdana održati u selu Medak koje se nalazi pored Gospića i stradalih hrvatskih sela, a kao primer govora mržnje prema Srbima navodi rečenicu u tekstu da će se Gospićem tih dana oriti četničke pesme.

Linta kaže da još dva hrvatska portala vode antisrpsku hajku s ciljem da se zabrani KUD-u Krajina da organizuje proslavu rođenja Svetog Jovana Krstitelja - Ivanjdana 7. jula u srpskom selu Medak. 

Portal Likaplus u huškačkom tekstu "Lika ugošćuje KUD Krajina?" ističe da KUD Krajina slavi i neguje spomen na propalu zločinačku Krajinu koja je proterala Hrvate 1991. godine. 
 

Portal Likaplus objavljuje pismo čitaoca pod naslovom "Gradonačelniče, zabranite ovu lakrdiju!!!" u kome se poziva gradonačelnik Gospića Karlo Starčević da zabrani tradicionalnu proslavu Ivanjdana u srpskom selu Medak. 

Maks portal, kaže Linta, u takođe ratno-huškačkom tekstu "Priprema se velikosrpska fešta kraj Gospića. Najavljena grupa koja veliča tzv. SAO Krajinu" daje puni doprinos širenju govora mržnje prema Srbima i KUD-u Krajina.

Linta podseća da je KUD Krajina osnovano 1996. godine u Beogradu u cilju očuvanja kulture i naše kulturne baštine, očuvanja srpskog duha i prezentacije srpskih običaja prekodrinskih Srba. 

Prema njemu, proustaškim snagama u Hrvatskoj smeta sve što je srpsko tj. njegovanje srpske kulture i tradicije, afirmisanje Krajine i krajiškog identiteta srpskog naroda, obeležavanje stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu i u građanskom ratu 1991.-1995. godine. 

Linta je pozvao hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, premijera Andreja Plenkovića, župana Ličko-senjskog župana Darka Milinovića i gradonačelnika Gospića Karla Starčevića da javno osude govor mržnje koje navedena tri portala šire prema KUD-u Krajina i preostalim Srbima u Hrvatskoj.
 

2024 © - Vesti online