Petak 06.07.2018.
01:30
A. Šišić - Vesti

Trendovi iz antičkog doba!

pixabay.com

Tokom vremena odeća je polako prestala da bude preka potreba, već je postajala statusni simbol, zanimacija i modni imperativ.

Iako modni magovi iz godine u godinu zapanjuju svet svojim kreacijama, postoje komadi koji vuku korene još iz drevnih vremena. Toga je inspirisala mnoge dizajnere današnjice da kreiraju savršene haljine na jedno rame.

Ova svečana odora se smatrala glavnim obeležjem rimske odeće. Poznata tunika je bila napravljena od platna, lana i vune različitih dužina. Togu su nosili gotovo svi.

Australijski brend Camilla and Marcb je svojevremeno 2012. godine na modnom festivalu u Melburnu očarao dame. Manekenke su paradirale u kratkim uskim haljinama čiji materijal se obavijao oko njihovih tela i padao poput draperije.

Kreacije su neodoljivo podsećale na modu starog Rima.

Popularna imena, poput Majkla Korsa, takođe nisu odolela da ne naprave togu koju će pokazati na jednoj od svojih revija.

I antička Grčka je nepresušna inspiracija za mnoge kreatore. Modni čarobnjak Karl Lagerfeld je za Šanelovu reviju, na kojoj je predstavljena risort kolekciju za 2018, unajmio modele koji su šetali među ruševinama.

Razlog je što je ovaj dizajner napravio suknje i haljine inspirisane drevnom Grčkom. Haljine koje su nosile grčke boginje, danas mogu da se vide u salonima za venčanice slavne Vere Vong.

Moderne tijare

Krune su oduvek bile simbol glamura. Skupoceni ukrasi od zlata i dragulja, danas su zamenili malo pristupačniji cirkoni. Tijare u 21. veku mogu da se kupe u bilo kom salonu venčanica. Nose ih neveste, devojčice na slavlju punoletstva i dame na glamuroznim događajima.

2024 © - Vesti online