Četvrtak 05.07.2018.
15:28
Vestionline, Tanjug

Brnabić: Više elektronskih servisa, manje redova

Tanjug
Ana Brnabić

- Više elektronskih servisa znači manje redova i birokratije, kraće procedure i manji rizik od korupcije. Moderne javne usluge štede novac, što omogućava više investicija - izjavila je Brnabić prilikom prezentacije sistema eRecept i jedinstvene liste čekanja na zdravstvene intervencije. 

Predsednica Vlade podsetila je da su elektronski servisi osim u državnoj upravi i zdravstvu uvedeni i u sudstvu, prosveti, poljoprivredi, građevinarstvu. 

Naglasila je da Srbija ima sve preduslove da uspešno odgovori na izazove četvrte industrijske revolucije, što je osnov za dalji razvoj ekonomije. 

- Digitalizacija je neminovnost - Srbiju vidim kao lidera modernih tehnologija u budućnosti - zaključila je Brnabić.

Prezentaciji ova dva sistema prisustvovali su i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, kao i direktor Kancelarije za IT i elektronsku upravu Mihailo Jovanović.

Sistem "eRecept", koji od 30. juna funkcioniše na teritoriji cele Srbije, omogućava automatsko izdavanje recepata za hronične bolesnike za period od 6 meseci. To znači da hronični pacijenti neće, kao do sada, 12 puta godišnje odlaziti kod lekara po recept, već samo dva puta.

Od uvođenja ovog sistema, do kraja juna prepisano je 32.785.678 recepata. Na neophodnom materijalu za štampanje recepata, godišnje će se štedeti oko dva miliona evra.

Centralizovana aplikacija za liste čekanja na zdravstvene intervencije objedinila je dosadašnjih posebnih 26 lista i rešila višedecenijski problem neažurnih spiskova pacijenata i dugog čekanja.

Građanima je konačno omogućena brža specijalistička dijagnostika i lekarska intervencija, kao i transparentan pristup listama čekanja, koje se dnevno ažuriraju. 

2024 © - Vesti online