Četvrtak 05.07.2018.
10:10
Vestionline, Tanjug

"Drastično povećan govor mržnje protiv Srba u Hrvatskoj"

V. Sekulić
Linta: Poslednjih pet-šest godina imamo novi proces rehabilitacije ustaške ideologije

Linta je, gostujući u Dnevniku RTS, rekao da je Hrvatska, koja je pre pet godina ušla u EU, smanjila sredstva za obnovu, za izgradnju alternativnih stanova, da nije vratila stanarska prava, nije učinila ništa na ekonomskom razvoju krajiškog područja.

Pored toga, kako ističe Linta, u poslednjih pet godina, u Hrvatskoj je drastično povećan govor mržnje protiv Srba, povećane su pretnje, uvrede, fizički napadi na Srbe i njihovu imovinu.

Naveo je primer da je bračnom paru povratnika iz sela Založnica kod Otočca, kuća pre mesec i

po dana zapaljena, a da hrvatska policija nije našla počinioca i nalogodovace tog vandalskog čina.

- Imamo povećan broj napada na pravoslavne hramove, rušenje spomenika NOB-a, česta hapšenja Srba na osnovu hrvatskih poternica, kao vid zastaršivanje Srba da se ne vraćaju u Hrvatsku - kazao je Linta.

Poslednji primer je Dušan Gaćeša iz sela Dobro polje kod Benkovca koji je uhapšen a nije kriv, naveo je Linta i dodao da hrvatska policija koristi mehanizamn poternica da zastrašuje Srbe i šalje poruku da nisu dobrodišli i da im je najbolje da se isele.

Što se tiče povratka, u poslednjih desetak godina, a pogotovo poslednjih pet, proces iseljavanja Srba je značajno veći, oni se iseljavaju u evropske zemlje, u RS, Srbiju, a broj povratnika je simboličan, rekao je Linta.

Prema njegovim rečima, to govori da jer atmosfera u Hrvatskoj jako loša.

- Poslednjih pet-šest godina imamo novi proces rehabilitacije ustaške ideologije. U Hrvatskoj je postala normalna upotreba pozdrava za dom spremni - ukazao je Linta.

Sve ove činjenice šalju poruku preostalim Srbima da je najbolje da se isele ili da se asimiluju, navodi predsednik skupštinskog odbora za dijasporu.

Komentarišući slučaj golmana fudbalske reprezantativca Hrvatske Danijela Subašića, Linta kaže da je izrazio svoje žaljenje iz razloga što se Subašić odrekao svoje srpske nacije i pravoslavne vere.

- Glavni razlog zbog čega sam javno reagovao je činjenica da je Subašić u javnim nastupima govorio neistine, da je po poreklu Hrvat katoličke vere, a posebno neistinu da je njegov otac Jovo iz sela kod Benkovca Hrvat pravoslavne vere. Poznato je da u Hrvatskoj nije bilo Hrvata pravoslavne vere - rekao je Linta.

Subašić je jedan od desetine hiljada Srba koji su zbog proustaške vlasti u Hrvatskoj od 1991. do danas bili prinuđeni da se odreknu srpska i pravoslavne vere, rekao je Linta.

- Ključna stvar je što je 1991. na vlast u Hrvatskoj došla HDZ čiji je strateški cilj bio ne stvaranje multietničke, tolerantne Hrvatske, u kojoj bi Srbi imali sva nacionalna ljudska prava, nego je bio stvaranje etnički čiste hrvatske države, bez ili sa vrlo malo Srba - zaključio je Linta.

2019 © - Vesti online