Četvrtak 05.07.2018.
09:36
Vestionline, Tanjug

"Otvorili smo evroatlantske integracije za region"

EPA/Florian Wieser
Zaev: Istorijski sporazum sa Grčkom, za veke vekova, potvrđuje makedonski identitet, postojanje makedonskog naroda

- Otvorili smo evroatlantske integracije za Makedoniju, ali i za region. Sa šansama za napredak Makedonije potvrđene su politike otvorenih vrata EU i NATO, što je snažna motivaciona poruka za čitav region - rekao je Zaev u intervjuu za portal Klix.ba.

Zaev, koji danas boravi u poseti Sarajevu, kazao je da je uz ime Makedonije dodata geografska kvalifikacija - Republika Severna Makedonija.

- Time smo pokazali ono što je važno za našeg južnog suseda, da nema teritorijalnih ili bilo kakvih drugih pretenzija - istakao je Zaev.

Govoreći o značaju sporazuma sa Grčkom, Zaev je rekao: "Pišemo istoriju. Makedonija pred sobom ima datum početka pregovora sa EU, u junu 2019. godine, nakon 13 godina statusa kandidata i nakon skoro tri decenije nezavisnosti države".

NATO je rezervisao za Makedoniju 30. stolicu u svom sedištu, rekao je Zaev, dodajući da Makedonija očekuje da za nekoliko dana dobije poziv za pridruživanje Alijansi. 

- Istorijski sporazum sa Grčkom, za veke vekova, potvrđuje makedonski identitet, postojanje makedonskog naroda. To potvrđuje postojanje makedonskog jezika među zvaničnim jezicima u svetu. Makedonija ima priliku da se ekonomski razvija, ojača stabilnost i sigurnost - kazao je Zaev.

Komentarišući to što je opoziciona VMR-DPMNE bojkotovala zasedanje Sobranja kada je ratifikovan sporazum, kao i protivljenje makedonskog predsednika Ðorđa Ivanova, Zaev je rekao da se nada da će se "u ovim istorijskim trenucima za Makedoniju, opozicija i predsednik države izdići iznad ličnih i političkih interesa, i da će biti na visini odgovornosti". 
 

Zaev je uveren da će građani reći "da" na referendumu, ističući da volju naroda moraju svi da poštuju.

- Njihovu volju će morati svi da poštuju, i Vlada i opozicija, i predsednik Ivanov. Kao vlada koja ima čast i odgovornost da vodi, mi ćemo da provodimo građansku volju u Makedoniji - naveo je Zaev.

Zaev je istakao da su sporazumi između Makedonije i Bugarske i Makedonije i Grčke pokazali da su, ako postoji politička volja, rešenja za bilateralne probleme moguća. 

- Političko liderstvo u regionu je fokusirano na zajedničku budućnost, a to pokazujemo kroz intenzivnu regionalnu saradnju, koja je vidljiva za sve. Zajednička prošlost je samo prednost - rekao je Zaev.

On je istakao da je uveren da, "posle svih pozitivnih događaja u ovim trenucima, nakon uspostavljene uspešne, prijateljske, iskrene, regionalne saradnje, nema mesta za one koje žele problem". 

- Ovo su vremena rešenja. Politički lideri imaju dužnost da prate očekivanja građana kojima je potrebna ekonomska stabilnost, politička sigurnost, evroatlantske perspektive. Takav potencijal vidim u političkom rukovodstvu u svim zemljama regiona. Neko će reći, ja sam optimista. Ali verujem iz dubine duše da ćemo uspeti. Zajedno, sa dobrim namerama, možemo i uspevamo - zaključio je Zaev.

2019 © - Vesti online