Sreda 04.07.2018.
13:59
Radio Slobodna Evropa

Papu zbog Kosova dozivaju u Srbiju

Official publication
Ramuš Haradinaj i papa Franja I

- Stalno se reaktuelizuje pitanje dolaska pape, i manje više argumentacija aktera je slična, s tim što se do sada državni vrh uvek držao pasivno i povlađivao stavu SPC. Sad vidimo neku vrstu razlike, ali u suštini sve to pripada jednom politički neosveštenom kontekstu života u Srbiji - kaže za Radio Slobodna Evropa profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Slobodan Sadžakov.

Poseta kardinala Pjetra Parolina krajem prošle nedelje bila je prva poseta državnog sekretara Vatikana Srbiji, te su odmah počele i medijske spekulacije o tome da bi on mogao biti prethodnica poglavara Rimokatoličke crkve. U Beogradu se Parolin sastao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

Svi su mu zahvalili na tome što Vatikan nije priznao nezavisnost Kosova, sa čijim se premijerom Ramušom Haradinajem sastao u Vatikanu u maju ove godine. Ivica Dačić je u kontekstu odnosa prema Kosovu aktuelizovao i temu papine eventualne posete Srbiji.

- Moj stav kao državnika je da bi u interesu Srbije bila poseta pape, naročito u kontekstu nepriznavanja Kosova. Teško će u budućnosti biti nekog pape koji ima više razumevanja za nas od ovog - rekao je Dačić.

Slobodan Sadžakov ne vidi baš nikakvu uzročno-posledičnu vezu između Kosova i papine posete Srbiji.

- Izjava Dačića je problematična i nejasna, i pripada opet tom našem načinu razmišljanja da bi dolazak pape bio značajan, kako Dačić nagoveštava u svom misaonom magnovenju, u kontekstu pregovora sa Kosovom. Papa nije malo dete da se s njim može manipulisati, niti bi se on uplitao u sve to. To je dakle opet neka vrsta pokušaja instrumentalizacije od strane državne vlasti - ocenjuje Sadžakov.

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi su izričiti - o dolasku pape Franje nijednu reč nismo razmenili sa državnim sekretarom Vatikana, kaže za list "Blic" patrijarh Irinej.

Predstavnici dveju crkava razgovarali su, kako je posle susreta objavljeno na sajtu SPC, o različitim temama iz života dveju crkava, ali, kako je preneo patrijarh, papina poseta nije pomenuta "ni sa jedne, ni sa druge strane".

Dodao je da ostaje pri stavu koji je izneo početkom godine kada je, ocenjujući "da nije vreme za dolazak pape Franje", naveo i da je "zbog svega što se desilo u prošlosti i ogromnog broja prognanika iz Hrvatske, veliki deo naroda protiv toga".

O papinoj poseti pričalo se i 2013. godine, kada je najavljivana mogućnost njegovog dolaska u Niš, na obeležavanje 1 700 godina Milanskog edikta. Ni od toga nije bilo ništa.

2024 © - Vesti online