Sreda 04.07.2018.
14:32
Vestionline, Tanjug

"Trebalo bi da budemo spremni za kompromis"

EPA/Florian Wieser
Zaev: Srbija započela pristupne pregovore sedam i po meseci nakon odluke Evropske komisije, a u našem slučaju biće 12 meseci

U intervjuu za briselski portal "Euroaktiv", Zaev, kojeg je novinar nazvao premijerom Republike Severne Makedonije, novim imenom dogovorenim sporazumom između Atine i Skoplja, rekao je da je zbog dobrobiti naroda dve zemlje postignut kompromis.

Upitan da li je kompromis dobar, te da Makedonija neće započeti pristupne pregovore odmah već iduće godine, posle evropskih izbora, Zaev je naveo da je "Crna Gora započela pristupne pregovore sedam i po meseci posle odluke Evropske komisije, Srbija posle devet i po meseci od odluke, a u našem slučaju biće 12 meseci".

- Zadovoljan sam što imamo pravednu i pravno dobru odluku. To daje šansu današnjim političarima i njihovim naslednicima kao i budućim generacijama da sarađuju kroz dobre odnose - istakao je Zaev.

Što se tiče evorpskih izbora, biće neko vreme tu izgubljeno, rekao je Zaev, koji je dodao i da će biti održan referendum u Makedoniji kao deo primene sporazuma sa Atinom.

- Mislim da je to pažljivo proračunato te da ćemo biti dobro pripremljeni do juna 2019. godine da započnemo poglavlje o pristupanju - kaže on.

Što se tiče opozicije, odnosno neslaganja VMRO-DPMNE sa sporazumom, Zaev je rekao da nema jasnog dogovora među opozicijom.

Oni su, naveo je Zaev, protiv promene ustava, ali kažu da su za ulazak u NATO i EU.

- Tu postoji kontradikcija. Ako smo za NATO i EU, trebalo bi da budemo spremni za kompromis - smatra makedonski premijer.

Te partije desnog centra u Makedoniji i Grčkoj su veoma slične:obe prave puno buke, organizuju proteste, upotrebljavaju ružan jezik, isto je u Grčkoj kao i u Makedoniji, ista taktika, zaključio je Zaev.

2024 © - Vesti online