Sreda 04.07.2018.
15:03
b92.net, Vestionline

Dan D za Agrokor, Rusi ulaze na velika vrata

EPA/Antonio Bat
 

Prema predlogu, u novom Agrokoru najveći pojedinački suvlasnik bila bi ruska Sberbanka s 39,2 odsto. Zajedno s ruskom VTB bankom, imala bi 46,7 odsto vlasništva. Dobavljači koncerna u proseku će dobiti 60 odsto svojih potraživanja, a finansijske institucije i ostali poverioci do 20 odsto.

Dogovorena je i mogućnost zamena akcija u Merkatoru - da Sberbanka svoj deo u Merkatoru zameni za budući suvlasnički deo u budućem Agrokoru. Takođe je precizirano da dve ruske banke ne bi mogle da imaju 50 odsto ili više u budućem Agrokoru zbog sankcija koje za ruske kompanije imaju SAD i EU.

Kada poverenici izglasaju nagodbu, Trgovački sud je mora potvrditi do 10. jula. Proces implementacija mogao bi da potraje nekoliko meseci. Na ročište su pozvani svi poverioci, a njih 3.069 ima otvorena potraživanja s kojima mogu glasati.

Ročište se održava u dvorani košarkaškog kluba Cibona, jer je moralo da bude obezbeđeno dovoljno mesta za sve poverioce s pravom glasa, ali ih je došlo mnogo manje. 

Zbog velikog broja poverilaca, glasaće se putem putem mobilne aplikacije na pametnim telefonima. Za prolazak nagodbe potrebna je saglasnost poverilaca s potraživanjima vrednim između 16,76 i 24,60 milijardi kuna. 

2024 © - Vesti online