Četvrtak 05.07.2018.
00:54
Đ. BAROVIĆ

Dane će dokazati istinu!

pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Objasnili su mi da je takva procedura. Nisam imala nikakvih problema tokom posete. Svi su bili veoma korektni i profesionalni - kaže na početku razgovora za "Vesti" Ružica Lukajić.

Optužnica zbog Manjače

Županijsko državno tužilašvo u Zagrebu Lukajiću je odredilo je pritvor od 30 dana i donelo rešenje o sprovođenju istrage zbog navodnih ratnih zločina počinjenih između 8. i 16. septembra 1992. u logoru Manjača 1992. Istraga je pokrenuta na osnovu iskaza dvojice zarobljenik pripadnika HOS-a. Lukajić je u to vreme imao čin kapetana prve klase i bio je vođa operativnog tima Organa bezbednosti zaduženog za prikupljanje obaveštajnih podataka od ratnih zarobljenika.

Njen suprug je uhapšen u subotu u Hrvatskoj gde je zajedno sa drugim hodočasnicima iz Banja Luke krenuo na parastos i komemoraciju povodom Dana sećanja na Jadovno i obeležavanja 77 godina od stradanja više desetina hiljada ljudi u kompleksu ustaških logora smrti Gospić-Jadovno-Pag.

Ružica kaže da je njen suprug i dalje u šoku zbog svega onoga što mu se dogodilo:

- On je i fizički i psihički pogođen. Verujte, iznenađen je kao i svi iz naše porodice, prijatelji, ali i svi oni koji su radili sa njim ili ga poznaju. Kako se čovek može osećati kada je u zatvoru, optužen za nešto za šta zna da nije uradio. To je užasan osećaj.

Dodaje da Dane namerava da dokaže svoju nevinost.

- Boriće se da dođemo do istine i to je i poručio. Zna da je nedužan i sada u pravnom smislu to treba potvrditi. Ponosna sam na njega jer je uvek bio profesionalac i znam da nikada nikome nije ništa nažao učinio - ističe naša sagovornica, dodajući da su joj se obratili i ponudili pomoć svi u BiH, od predsednika Republike pa nadalje.

- Apelujem i preko vašeg lista na Ambasadu Srbije u Hrvatskoj, pošto je Dane državljanin Srbije, da se angažuju u ovom slučaju i pomognu ako mogu, a mogu. Svima hvala što su nam se našli jer i reč utehe u ovim trenucima znači - poručuje Ružica Lukajić.

2021 © - Vesti online