Sreda 04.07.2018.
08:01
rs.n1info.com

Porošenko u Beogradu - hoće li se Moskva naljutiti?

Tanjug
Vučić je dočekao Porošenka uz najviše državne počasti

- Danas san poklonio predsedniku knjigu kratka istorija Ukrajine, zvuči isto isto i na srpskom i na ukrajnskom - rekao je Porošenko.

Dok predsednik Srbije bude proučavao ukrajinsku istoriju, realnost na terenu je međusobno priznanje teritorijalne celovitosti obe zemlje.

- Mi nismo priznali Kosovo i naš stav je da taj problem treba da se reši kompromisom uz uvažavanje interesa Srbije - dodaje Porošenko.

- Kako Ukrajina podržava teritorijalni integritet Srbije, tako i Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine - kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Mnogo toga ostalo je nejasno u odnosima Kijeva i Beograda. Takvi stavovi morali su biti izrečeni - ocenjuje novinar Slobodan Samardžija, koji je neko vreme bio persona non grata u Ukrajini, a među njima danas ima i poslanika, kako SNS, tako i opozicije.

- Ni jedan ni drugi nisu u prilici da stoje iza svojih izjava, jer ne odlučuju oni, jer je sve pod uticajem drugih sila, kako u Ukrajini, tako i na Kosovu, tako da vi možete da pričate ono što narod voli da čuje, ali da li to možete da ostvarite to je druga priča - smatra Samardžija.

Pre samo nekoliko meseci srpski parlament posetila je Natalija Poklonskaja, zamenica predsednika Odbora za bezbednost i borbu protiv korupcije Državne dume na poziv Dveri i pokazala svoju ulogu u ruskom prisajedinjenju Krima.

- Rusija neće ostati imuna na susret Vučić - Porošenko - smatra novinar Rojtersa Aleksandar Vasović.

- Verovatno da će Vučić Moskvi morati da kaže zašto se susreo sa Porošenkom i šta je sa njim toliko dugo razgovarao. Sve je to brak iz računa Kijeva i Beograda, sve je ostalo na pola i nedorečeno, mora tu još mnogo da se radi ako žele da se odnosi unaprede - kaže Vasović.

Ono na čemu će se sigurno raditi jeste ulazak u Evropsku uniju 2025. i dok je Porošenko optimista predsednik Srbije nije.

2024 © - Vesti online