Utorak 03.07.2018.
22:07
Vestionline, Tanjug

DW: Strah od novog "Evro-majdana"

Arhiva
 

Kako se navodi, novi savez opozicionih partija u Moldaviji nema za cilj da osvoji vlast, njegove predstavnike ujedinjuje želja da se bore protiv korupcije, manipulacija u pravosuđu i guste mreže oligarha u zemljama van Evropske unije.

Taj novi front otpora pokrenulo je dvoje proevropskih, opozicionih politicara - Andrea Nastase, predsednik pokreta "Dostojanstvo i istina" (DA) i Maja Sandu, liderka stranke Akcija i solidarnost (PAS), a poslednji talas masovnih protesta pokrenut je nakon što je sud poništio rezultate izbora za gradonačelnika Kišinjeva, održanih 3. juna.

Sumnjivo obrazloženje suda glasi da je pobednička stranka na dan izbora, u vreme izborne tišine, "neovlašćeno agitovala", jer je Nastase pozvao Moldavce da izađu na izbore, ali nije rekao za koga da glasaju.

Presudu suda mnogi Moldavci su doživeli kao očajnicki pokušaj vladajuće Demokratske partije (PDM) i njenog lidera Vlada Plahotnijuca – mocnog brokera i oligarha – da zadrži političku kontrolu nad zemljom. 
 

Nastase upozorava da je u Moldaviji moguć "scenario Janukovič" i aludira na proteste koji su pre pet godina izbili u Ukrajini i postali poznati kao "Evro-majdan", što bi mogao da izvede Plahotnijuc. 

Nastase za DW objašnjava da to ne bi bilo ni demokratski, niti bi bilo prihvatljivo za građane.

- Naš cilj je da oslobodimo državu i obnovimo demokratiju i stabilnost u našoj zemlji - rekao je Nastase.

Sa druge strane, Maja Sandu ocenjuje da je "poništavanje slobodnih i fer izbora konkretan dokaz da Plahotnijuc kontroliše sve državne institucije, uključujuci i pravosudne".

- Želimo da sa svim zainteresovanim snagama osiguramo demokratiju u Moldaviji - rekla je Sandu.

Za to vreme, Vlad Plahotnijuc upozorava na "neka druga, mnogo veća iznenadenja", a šta je lider vladajuće stranke pod tim tačno mislio – za sada ostaje tajna, zaključuje DW.
 

2024 © - Vesti online