Utorak 03.07.2018.
18:52
Vestionline, Tanjug

Linta: Nepovoljan položaj Srba u Federaciji BiH

M. Karović
Ukazao na veliki broj proteranih Srba koji ne mogu da povrate svoju imovinu: Miodrag Linta

Linta je na sednici Odbora za dijasporu naveo da se vrši sistematska diskriminacija Srba u obrazovanju i zapošljavanju u javnom sektoru, prosveti, pravosuđu, zdravstvu, kao i u raspodeli sredstava iz budžeta Federacije BiH.

Ukazao je i na veliki broj proteranih Srba koji ne mogu da povrate svoju imovinu, saopšteno je iz parlamenta. 

Govoreći o položaju i problemima sa kojima se suočava srpsko stanovništvo u BiH, pomoćnik ministra za izbeglice i raseljena lica Vlade Republike Srpske Radovan Grajić istakao je da se donošenjem Zakona o zemljišnim knjigama sprovodi diskriminacija Srba po pitanju registracije nepokretnosti. 

Upoznao je članove Odbora sa otvaranjem šest kancelarija, u Bijeljini, Zvorniku, Nevesinju, Istočnom Novom Sarajevu, Mrkonjić Gradu i Banjaluci koje pružaju pravnu podršku u zaštiti imovinskih prava Srba u BiH.
 

Odbor za dijasporu i Srbe u regionu pozvao je proterane Srbe i druge građane Srbije koji su rodom i poreklom sa područja Federacije BiH, da se do 24. jula prijave za glasanje izvan BiH, u vezi sa opštim izborima koji će se održati 7. oktobra u BiH.

Pored toga, odbor je dao punu podršku aktivnostima Ministarstva za izbeglice i raseljena lica Republike Srpske, Savezu srpskih udruženja „Zavičaj“ i Savezu opštinskih udruženja izbeglica i raseljenih lica Republike Srpske, po pitanju očuvanja srpske imovine i povratka uzurpirane srpske imovine.

Najavljeno je da će do kraja godine Odbor održati još jednu sednicu na temu aktuelnog položaja Srba u Federaciji BiH, na koju će biti pozvani predstavnici Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu i Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije, novoizabrani srpski predstavnici na nivou kantona i Federacije BiH... 

Biće organizovan i sastanak sa predstavnicima Komesarijata za izbeglice i migracije na koji će biti pozvani i predstavnici Ministarstva za izbeglice i raseljena lica RS, kako bi se razmotrila mogućnost otvaranja u Beogradu kancelarije za pravnu pomoć i podršku u zaštiti imovinskih prava građana Republike Srbije koji su rodom i poreklom iz Federacije BiH.
 

2024 © - Vesti online