Utorak 03.07.2018.
12:43
b92.net, Vestionline

Vučić za "mir u Ukrajini", Porošenko za "kompromis s Albancima"

Tanjug
Petro Porošenko i Aleksandar Vučić

Vučić je dodao da Srbija želi da svi problemi u Ukrajini budu rešavani na miran način, uz poštovanje dogovora iz Minska, i da je predsednik Ukrajine Petro Porošenko poželeo postizanje kompromisa sa Albancima oko Kosova i Metohije.

- Nadamo se i želimo da svi problemi u Ukrajini budu rešavani na miran način, da se poštuju Minski dogovori, i verujemo da je OEBS veoma važna karika u konačnom uspostavljanju mira. Predsednik Porošenko je poželeo Srbiji postizanje kompromisa sa Albancima, uz činjenicu da je Ukrajina uvek bila na strani poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije - kazao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za štampu. 

On je preneo da je prisutna obostrana želja za unapređenjem bilateralnih odnosa, jačanju političkog dijaloga i jačanje ekonomske saradnje. 

- Srbija i Ukrajina nemaju otvorenih bilateralna pitanja. Smatraju jednu drugu izrazito prijateljskim zemljama. Naši jezici su najsličiniji u svetu i slovenskoj grupi jezika - objasnio je Vučić. 

Ponovio je da, onako kako Ukrajina podržava teritoriajlni integritet Srbije, tako i Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine. 

Vučić je rekao da veruje da će uskoro u našim gradovima biti mesta za spomenike najpoznatijim ukrajinskim književnicima, kao i da će se otvoriti kulturna i sportska saradnja, a istaknuta je i spremnost za razmenu iskustava u svim drugim oblastima. 

Među njima su i evrointegracije, kako je rekao, gde će jedni drugima ukazivati na greške i prednosti, šta možemo i šta treba zajednički da uradimo. 

2024 © - Vesti online