Ponedeljak 02.07.2018.
23:34
sputniknews.com

Sputnjik: Rusija pretekla Ameriku novim hipersoničnim projektilom

commons.wikimedia.org/The Presidential Press and Information Office
Sistem "kindžal" na ruskom aviionu MiG-31

Kakav će biti vojni aspekt samita Tramp-Putin? SAD su pod Trampom dobile najveći vojni budžet u istoriji, ali je Rusija uvela ili uvodi u naoružanje najmodernije raketne sisteme, koje trenutno nema niti će bar u narednih deset godina imati ijedna druga država u svetu: "kindžal", "avangard", "sarmat"… piše Sputnjik.

Samit ruskog predsednika Vladimira Putina i američkog predsednika Donalda Trampa najavljen je za 16. jul u finskoj prestonici Helsinkiju, a ruski predsednik je, u razgovoru sa visokim armijskim oficirima, najavio uvođenje sistema "avangard" u naoružanje iduće godine.

Sistem "kindžal" je već u upotrebi u Južnom vojnom okrugu i testiran na avionima tipa MiG-31, ali je najavljeno da će ga nositi Tu-22. Profesor beogradskog Mašinskog fakulteta Momčilo Milinović kaže da "migovi" ne mogu da nose "kindžal" i da će ovaj sistem, kao deo strateškog naoružanja, po početku serijske proizvodnje biti integrisan u taj korpus.

Sistem "avangard" je, prema Milinovićevim rečima, najlepši poklon ruskih inženjera državi.

- To je pravi poklon. "Kindžali" su divni, to je napredak u vazduhoplovstvu, ali "avangard" je napredak u svemu. Napredak i u raketnoj tehnici i u kosmičkoj tehnici i u vazduhoplovstvu. To je raketa koja leti takvom brzinom…

"Avangard" na 150. kilometru izbacuje projektile koji lete mnogo većom brzinom od brzine zvuka, što, prema Milinovićevim rečima, znači da se na njoj nalazi još jedan lanser koji projektilima daje dodatno ubrzanje. Postavlja se pitanje kakva je oplata bojeve glave koja pri takvoj brzini može da izdrži da ne dođe do ispaljenja atomske bombe. Milinović kaže da je baš u tome suština.

- Izgleda da uopšte neće da stave atomsku bombu, pošto je sudar "avangarda" sa ciljem ekvivalent tri kilotone. To znači da je kinetički udar strašan. Suštinsko pitanje je koji je materijal korišćen. Najverovatnije cirkonijum, da bude što lakša, a da bude što teža i što otpornija najverovatnije volfram ili vanadijum - kaže Milinović.

Pošto se radi o teškim metalima, topljivim samo na jako visokim temperaturama, pitanje je kako se ti metali integrišu i kako se od njih dobijaju precizno izrađene bojeve glave. To je polje, kaže Milinović, gde je Rusija zasad pobedila Ameriku u visokim tehnologijama. Međutim, trka još uvek traje, dodaje.

- SAD imaju sve to, ali nisu integrisali u borbeni sistem. Rusi, čim imaju nešto, oblače zelenu uniformu, stavljaju komandanta, on stavlja šapku i kaže - ovo je za vojsku - navodi on.

- Amerikanci su eksperimentisali sa hipersoničnim projektilima, ali eksperimenti nisu uspeli i Rusija ih je pretekla. Za razliku od drugih koncepata i projekata koje Rusija razvija, "avangard" nije plod istraživanja, eksperimenata i proba iz vremena SSSR-a i Borisa Jeljcina, već je nov, autentični projekat ovog vremena - zaključuje Milinović.

2024 © - Vesti online