Ponedeljak 02.07.2018.
19:06
Vestionline, Tanjug

Vulkan na Baliju ponovo izbacio lavu, ima li opasnosti?

wikipedia.org/NASA/JSC
Foto: Ilustracija

Bučna vulkanska erupcija počela je nešto posle 21 sat po lokalnom vremenu, a trajala je više od sedam minuta, navodi se u saopštenju, prenosi AP.

Indonežanska geološka agencija navodi da nivo upozorenja na Agung nije podignut i da zona zabrane prilaska oko kratera ostaje u obimu od četiri kilometra. 

Današnja erupcija je, kako se objašnjava, bila najblažeg tipa kad je reč o eksplozivnim vulkanskim erupcijama.

U saopštenju se ljudi koji žive u blizini reka pozivaju na oprez, posebno u vlažnim meteorološkim uslovima, zbog opasnosti od muljevitih vulkanskih ostataka koji se brzo kreću.

Ovaj vulkan, koji se nalazi oko 70 kilometara severoistočno od Kute, glavnog turističkog mesta na Baliju, poslednji put je imao veliku erupciju 1963, kada je poginulo 1.100 ljudi.

Prošle godine je zabeležen dramatičan porast vulkanske aktivnosti, zbog čega je evakuisano na desetine hiljada ljudi, ali se situacija smirila početkom ove godine, nakon čega su, u februaru, vlasti status upozorenja spustile sa najvišeg.

Prošle nedelje je, međutim, međunarodni aerodrom na Baliju bio zatvoren pola dana zbog vulkanskog pepela sa Agunga, što je poremetilo putovanje desetina hiljada ljudi.
 

2024 © - Vesti online