Ponedeljak 02.07.2018.
18:23
Vestionline, Tanjug

Babiš: Češka neće primati ni ljude koji beže pred ratom

EPA/Martin Divisek
Andrej Babiš

- Sigurno nećemo primati izbeglice, ne vidim za to razlog. Ja nikakve izbeglice nisam video. Kada bi bežali od rata, onda im treba pomoći, ali ti su ljudi platili nadu u lepši život.

Ako lete avionom u Tripoli da bi posle platili krijumčarima put brodom, to nije normalno i potrebno je da se pošalje jasan signal - kazao je Babiš, o prošlonedeljnom samitu EU češkom listu Mlada fronta Dnes.

Premijer Babiš ponovio je da bi Evropska unija na Sredozemnom moru trebalo da preuzme australijski model, a brodovima s migrantima i izbeglicama ni ne dozvoli da isplove iz afričkih priobalnih voda.

- Apsurd je kada Sredozemnim morem plove brodovi i govore: mi smo tu, svi na palubu. Krijumčarski čamci ne treba ni da isplove.

Mi treba da pomognemo ljudima u njihovim zemljama, bilateralno da pregovaramo, recimo, s Nigerom - kazao je Babiš češkom listu.

Na svom profilu na Fejsbuku Babiš je priznao da je bio šokiran što nemačka kancelarka pominje i Češku među zemljama spremnim da prime iz Nemačke izbeglice koje nisu u Nemačkoj, kao u prvoj zemlji EU zatražile azil.

- Drago mi je što je nemačka kancelarka Angela Merkel priznala da s premijerima Višegradske grupe nije dogovorila ništa o tome da se vrate migranti u zemlje EU u kojim su registrovani.

Ne znam zašto je to pisala, malo me je to šokiralo, unutrašnje-politička borba valjda, ali opet se pokazala snaga Višegradske četvorke - napisao je Babiš.
 

2024 © - Vesti online