Utorak 03.07.2018.
01:00
Z. Mirković - Vesti

Kosovo, naša istorija i budućnost

Z. Mirković
Snažna poruka: Kosovski božuri i Ivana Žigon

Među brojnim gostima u opštinskoj sali 22. okruga bili su predstavnici diplomatskog kora Srbije, Crne Gore, BiH, kao i Predstaništva Republike Srpske, društvenog i kulturnog života srpske dijaspore u Beču.

Posebno inspirativna i emotivna bila je vidovdanska poslanica episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja, koju su prisutni toplo pozdravili. On je ukazao na značaj Vidovdana po Srbe, ma gde živeli.

Gost iz Srbije Jevđa Jevđević, starešina Saveza Srpski soko, održao je Svetosavsku besedu, a kroz program akademije vodila je Gordana Janičić.

Umetnički deo programa bio je posebno zapažen, a zvezde su svakako bili gosti s Kosova i Metohije - Kosovski božuri i Ivana Žigon. Program koji su izveli pobudio je mnogo emocija među prisutnima.

Glasovi devojaka iz Kosovskih božura, stare srpske kosovske melodije i nadahnuto izvođenje Ivane Žigon učinile su ovaj Vidovdan posebnim.

Vladika priredio večeru

Posle akademije, organizovana je svečana večera koju je priredio vladika Andrej, na kojoj su učesnici i gosti kroz druženje nastavili da slave Vidovdan. Vladika Andrej je i ove godine pohvalio program akademije i zahvalio organizatorima iz Crkvene opštine i Prosvjete na velikom uloženom trudu u pripremi ove manifestacije.

Program je otpočeo pojanjem tropara Svetom knezu Lazaru u izvođenju Mešovitog eparhijskog hora "Kornelije Stanković", pod umetničkim rukovodstvom dirigentkinje Biserke Vasić, a zatim je usledio spektakl, u okviru koga su Kosovski božuri nastupili izvodeći pesme sa Kosova i Metohije.

Scenski nastup Božura simboličko je obraćanje vascelom srpstvu da vidi dokle dopiru naša istorija i naša budućnost.

Za kraj su Božuri otpevali "Dogodine na Kosovu", zajedno s horom i prisutnim narodom, što je bio poseban doživljaj za sve u sali i što će ostati u sećanjima onih koji su došli na ovu Vidovdansku akademiju.

2021 © - Vesti online