Ponedeljak 02.07.2018.
08:47
Vestionline

Nordijski model: Srbija i Hrvatska kao Norveška i Švedska?

youtube.com/NowThis World
 

Povodom ocene predsednika Aleksandra Vučića da bi budući odnosi Srbije i Hrvatske trebalo da podsećaju na odnose Norveške i Švedske, ona je rekla da je uzajamno poverenje tajna uspeha saradnje nordijskih zemalja, kao i da je to poverenje rezultat saradnje u prošlosti.

- Fokusirali smo pažnju na pitanja kako unaprediti život naših naroda u budućnosti. To je bio recept uspeha nordijske saradnje i mislim da bi on takođe bio delotvoran i na Balkanu - istakla je Erna Solberg. 

Upitana o poslovnoj klimi u Srbiji, s obzirom da Telenor napušta našu zemlju, ona je precizirala da ta norveška kompanija napušta jugoistočnu Evropu jer je neko drugi hteo da otkupi njeno poslovanje, što je opipljiv pokazatelj vere u ovaj region. 

- Srbija nije članica ni EU ni NATO, još treba da uradi posao koji se tiče vladavine prava, a nerešeni su i odnosi sa Kosovom. Kada sve to uzmemo u obizir, Srbija se sasvim dobro snalazi i po pitanju privlačenja investitora. U svakom slučaju sigurna sam da će i dalje reforme koje će Srbiju dovesti bliže članstvu u EU, posledično privući i više investicija - naglasila je Solbergova. 

Na pitanje o Briselskom dijalogu, koji je u ćorsokaku "najviše zbog odbijanja Prištine da ispuni obavezu o formiranju Zajednice Srpskih opština", ona je rekla da se sve preuzete obaveze moraju ispuniti, "ali neke od njih se drugačije interpretiraju u Srbiji i na Kosovu", zbog čega je još važnije da se nastavi sa pregovorima pod okriljem EU. 

2024 © - Vesti online