Nedelja 01.07.2018.
20:45
Radio Slobodna Evropa

Šta je Hrvatskoj donelo članstvo u EU?

Printscreen/index.hr
 

"Eksplozija protivsrpskog raspoloženja"

- Članstvo u Evropskoj uniji donelo je Hrvatskoj dosta pogodnosti - kaže za Radio Slobodna Evropa socijaldemokratski evroparlamentarac Tonino Picula, u čijem ministarskom mandatu je Hrvatska postala članica EU.

- Olakšan je pristup hrvatskih preduzeća evropskom tržištu, pojačan je interes preduzeća iz EU i izvan nje za hrvatska preduzeća, omogućen je pristup nekim novim znanjima i tehnologijama, kao i strukturnim fondovima, ali se propustilo da se od drugih država članica preuzmu alati pomoću kojih su one mogućnosti članstva iskoristile bolje nego Hrvatska - kaže Picula.

- Profitirali su pre svega oni delovi društva koji su se dobro adaptirali na nove evropske standarde, koji su zapravo - znali šta hoće! Međutim, članstvo u EU doživeo je negativnije onaj inertniji dio društva, koji se nije mogao, želeo ili znao nositi s tim promenama - dodaje on.

Picula je uveren da je stabilnost i budućnost evropskog jugoistoka u Evropskoj uniji hrvatski strateški interes i da će Hrvatska dovršiti proces svoje tranzicije kada svi njeni susedi budu u EU.

Za političkog analitičara Žarka Puhovskog pet godina članstva u Uniji imalo je dve faze, od kojih je u prvoj bilo sve negativno. Ekonomija je bila u krizi, jer je kriza potresala EU, dok se hrvatska ekonomija nije snašla sa gubitkom jednih tržišta i ulaskom na veliko evropsko tržište.

- Na drugoj strani, radikalna desnica se nakon ulaska Hrvatske u Uniju prestala praviti bolja nego što jeste. I nakon ulaska u EU došlo je do eksplozije protivmanjinskog, pre svega protivsrpskog raspoloženja, tako da je odjednom u Vukovaru 2014. ili 2015. godine ćirilica bila puno veći problem nego 1997. ili 1998. godine, kada je mirna reintegracija krenula, a rat bio puno bliži - kaže Puhovski.

- U drugom delu tog petogodišnjeg razdoblja ekonomska situacija se znatno popravila, iako ne toliko da spreči odlazak ljudi u druge zemlje EU zbog boljih plata i boljih uslova rada. Kratkoročno, očekujem ekonomski napredak, ali strahujem šta ćemo sa vrlo verojatnim jačanjem evropske desnice i uticajem toga na prilike u Hrvatskoj - zaključuje Puhovski.

2024 © - Vesti online