Ponedeljak 02.07.2018.
00:10
J. L. Petković - Vesti

Srpski rat na Vidovdan

EPA
Poslednja nada: Vladimir Putin na paradi u Beogradu

Poslanik poreklom iz Zubinog Potoka tvrdi za "Vesti" da je reč o neviđenoj orkestriranoj izmišljotini čelnika SNS-a i prorežimskih medija, te da je svima koji pročitaju jasno da je u pismu Putinu opisivao pritiske pod kojima se Vučić nalazi. U originalnom tekstu pisma, Ristić je ukazujući na tešku situaciju Srba sa KIM naveo da se predsednik Srbije sprema da potpiše sveobuhvatni mirovni sporazum s Prištinom, te da Vučića "tragična sudbina ubijenog premijera Zorana Đinđića jasno upozorava šta se dešava sa onima koji ne ispune obećanje dato Zapadu".

Putin stiže u Beograd!

Predsednik Rusije Vladimir Putin će na jesen doći u Srbiju, najavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Šef srpske diplomatije kaže i da mu je ruski kolega Sergej Lavrov rekao da je Rusija spremna da učestvuje ukoliko dođe do širenja formata briselskog dijaloga. Putin je Beograd posetio 2011. i 2014. godine.

Rusija poslednja nada

- Apsolutna je izmišljotina da smo pretili! Pisali smo Putinu jer nam je poslednja nada da Rusija zaustavi očigledan proces potpisivanja sveobuhvatnog pravnog sporazuma sa Prištinom koji će značiti i de fakto i de jure priznanje nezavisnosti KiM i put u članstvo u Ujedinjenim nacijama. Zamolili smo Putina da ako se to dogodi, Ruska Federacija ostane pri stavu da je Rezolucija 1244 jedini važeći dokument i da ne dozvole članstvo Kosova u UN. Napisali smo da se bojimo da će predsednik Vučić to uraditi pod pritiskom Zapada i podsetili šta se dogodilo sa Zoranom Đinđićem, koji očigledno nije hteo da ispuni naloge Zapada. Ta rečenica, zapravo, pokazuje da razumemo pod kojim je pritiscima Vučić, i na neki način upozoravamo šta se nažalost može dogoditi sa čovekom ako ne prihvati diktat Zapada. A režimski mediji su to obrnuli i naveli da mi pretimo da će ga zadesiti Đinđićeva sudbina ako potpiše mir - kaže Ristić za "Vesti" dodajući da će i lično reagovati

On podseća da ovo nije prvi put da Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije "Otadžbina" piše Putinu tražeći zaštitu i pomoć, ali da je "prvi put da se pravi ovakva hajka".

V. Sekulić
Vapaj za spas naroda: Slaviša Ristić

Hajka kao na Olivera

- Verovatno Vučić uskoro ima obavezu da taj sporazum potpiše, pa je potrebno podići prašinu na sve strane, kako bi se to prikrilo. Nije prijatno kada ste meta hajke, kroz slično je prošao i Oliver Ivanović uoči takozvanih kosovskih izbora. Ovi besomučni napadi nisu prijatni za moju porodicu i prijatelje, a naročito zabrinjava da ne možete naći medij koji bi bar integralno preneo naše pismo. Ovo je posledica apsolutnog bezobrazluka i osionosti aktuelne vlasti - zaključuje Ristić.

Predstavnici vlasti, a i pojedini mediji su rečenice iz pisma Putinu shvatili kao pretnje.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković ih je osudila, potpredsednik Glavnog odbora SNS-a Miloš Vučević pozvao je "nadležne državne organe da pod hitno reaguju i preduzmu zakonom propisane mere zbog pretnji smrću predsedniku Vučiću", a šef Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da je "napad na predsednika Vučića na Vidovdan, kroz pretnje pismom narodnog poslanika Ristića, ništa manje nego zločin mržnje".

A. Čukić
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović

I Amfilohije na krstu

Osim Ristićevog pisma Putinu, na Vidovdan se desilo i da je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije u manastiru Gračanica kritikovao ideju o podeli Kosova i referendumu o budućnosti KiM što je spominjao predsednik Aleksandar Vučić.

Amfilohije je poručio mnogobrojnim okupljenim Srbima da "staviti na referendum glavu Lazarevu može samo neko ko nema razuma, nema pameti, nema znanja, ni mudrosti", što je takođe uzbudilo vlast u Beogradu. Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović poručila je da onaj ko je na taj dan spreman da na Kosovu traži izdajnike među Srbima, da ih deli i svađa, ne misli dobro ni Srbima, ni Srbiji, a najmanje Kosovu.

- Ali izgleda da od čoveka i mitropolita koji je spreman da drži parastose živim ljudima i ko je na odru mrtvog premijera spreman ponovo da ubija, ništa drugo ne može da se očekuje - navela je Mihajlovićeva.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio je da je "Amfilohije izgovorio masu laži i mržnje i napao predsednika Vučića grublje nego što je napao i jednog drugog čoveka ikada." Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović kritikovao je izjave vladike Amfilohija i poslanika Slaviše Ristića, koji je pretio predsedniku Srbije, ocenivši ih kao "sliku srpske bolesne stvarnosti kojom vlada nacionalističko ludilo".

Krivi i ratni veterani

Šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović kaže da će Vlada Srbije preduzeti sve zakonom propisane mere da se poboljša položaj ratnih vojnih invalida i članova njihovih porodica, ali je napomenuo da mu se čini da su oni koji koji danas protestuju predmet ozbiljne političke manipulacije. On je dodao i da je "malo čudno da 28. juna imate pretnju ubistvom Aleksandru Vučiću, protest ratnih vojnih veterana, a jedan od zahteva je osuda Vučića kao izdajnika zbog KiM i ukidanje obavezne vakcinacije dece".



 

2024 © - Vesti online