Petak 29.06.2018.
21:54
blic.rs, Tanjug

KIša paralisala i Beograd: Poplave u Obrenovcu, Čukarici, Žarkovu (FOTO+VIDEO)

Prema rečima Darka Glavaša, sekretara za vanredne situacije, nema mesta panici i sve se polako vraća u normalu.

- Došlo je do izlivanja bujičnih potoka pa je voda stigla do mnogih domaćinstava ali i do podruma pojedinih kuća. Najgore su prošli žitelji Rakovice koji stanuju uz kijevski potok gde je poplavljeno 23 domaćinstva, zatim centar Barajeva gde je poplavljeno deset domaćinstava ali bilo je i pojedinačnih slučajeva na Čukarici odnosno Žarkovu i Železniku - rekao je Glavaš.

On dodaje da se sada svi potoci polako vraćaju u svoja korita, voda se povlači a i kiša je prestala.

- Ovakve stvari se dešavaju, nema mesta panici. Opštinski štabovi deluju i prate situaciju te je sve pod kontrolom - kaže Glavaš.

Vesić: Ugroženo 20 kuća

Sve gradske ekipe angažovane su u pojačanom stepenu zbog obilnih padavina i nevolja koje su izazvale u mnogim delovim Beograda, a zamenik gradonačelnika Goran Vesić kaže da najviše problema ima u zoni Kijevskog potoka u slivu Topčiderske reke.

Tamo je, kako prenosi Beoinfo, došlo do izlivanja Kijevskog potoka čime je ugroženo više od dvadeset kuća. Policija je zatvorila i jedan deo prilaza tom delu naselja, pa ekipe vodoprivrednih preduzeća prilaze s druge strane.

Ima problema i u naselju "Ljubiša Jelenković", takođe u Rakovici.

Na teren su upućene ekipe Beogradvoda sa pumpama i Beogradski vodovod i kanalizacija, kao i ekipe Gradske čistoće sa specijalnim vozilima i cisternama za crpljenje vode.

Na teren su izašle i ekipe Centra za socijalni rad u saradnji sa Sekretarijatom za socijalnu zaštitu, kako bi se pružila pomoć najugroženijim porodicama, a majke sa decom sklonile u sigurnu kuću.

- U saradnji sa Sekretarijatom za obrazovanje otvorićemo i jednu školu ukoliko je neophodno prihvatiti evakuisana lica. Dodatna pomoć biće poslata i Barajevo, gde je problem u centru naselja i ugroženo je deset kuća, kao i Vraniću. Preventivno su poslati džakovi u Obrenovac i Lazarevac - rekao je Vesić.

On je rekao da je obim padavina premašio sve najave i upozorenja RHMZ-a te da očekuju padavine i u toku noći.

U centralnim delovima grada palo je više od 30 litara po metru kvadratnom. Lokalno je palo i više od 50 litara po kvadratnom metru. Očekuje se, do kraja sutrašnjeg dana, dodatnih 20 litara.

- Ekipe svih preduzeća su u pojačanom stepenu angažovanja. Situacija je pod kontrolom i pozivam građane da se pridržavaju uputstava nadležnih organa kako bismo zajedno prevazišli probleme koje stvorila nepogoda - naveo je Vesić.

I saobraćaj na Ibarskoj magistrali kod Stepojevca je gotovo blokiran zbog bujice koja je večeras od puta napravila jezero, navode mediji. Saobraćaj je bio potpuno blokiran oko 18:30, a sada se odvija veoma otežano, na momente od vode može da se prođe, a na momente ne.

Kiša koja danas u prekidima pada ceo dan napravila je veliki problem, a ta saobraćajnica je kod ovog naselja u blizini Beograda zatvorena.   

Reka Vrbovica napravila je velike probleme žiteljima u selima Vrbovno i Konatice kod Stepojevca. Prema navodima medija, spasilačke ekipe su sa čamcima hitno upućene na poplavljeno područje.

Pored toga što je voda potopila puteve, meštani u Konaticama su se peli na kuće kako bi se sklonili od vodene stihije koja je nadirala.

Bujica je u tom mestu odnela nekoliko automobila, te su ljudi bili prinuđeni zajedno sa decom beže iz vozila od nadolazeće vode. Neka mesta, kako se navodi, u okolini Stepojevca ostala su bez električne energije.

Kiša je izazvala i izlivanje vode u Bariču, a prenose da je Barička reka poplavila 20 domaćinstava.

2024 © - Vesti online