Nagrade za odličan uspeh

D. N. Petrović
Nikola Matković sa tatom Slavomirom kada je dobio šporet

Naši čitaoci zavoleli su Nikolu, jer je hrabar i uporan, a posebno što je izuzetno dobar đak. Osnovnu školu u Osaonici, do koje je svakodnevno kroz šumu i po svakakvom nevremenu pešačio po pet-šest sati završio je sa odličnim uspehom (bez ijedne četvorke), a da ređa petice nastavio je i u Srednjoj tehničkoj školi u Novom Pazaru gde uči informacione tehnologije. Pre nekoliko dana Nikola je završio prvi razred, ponovo bez ijedne četvorke.

Da u knjižici budu samo petice nije mu smetalo ni dugo pešačenje do autobusa, putovanje do Novog Pazara i odricanje od doručka, užine i još mnogo toga što imaju njegovi vršnjaci. Za odličan uspeh stigla je i nagrada. Naše čitateljke iz Sidneja u dalekoj Australiji Rajka Tarlać i Rada Marković poslale su Nikoli 150 australijskih dolara, a posredstvom humanitarca iz Novog Pazara Hida Muratovića, iz Montreala, Nikoli je stiglo i 50 kanadskih dolara. Po donacije je u Novi Pazar došao sa svojim ocem Slavomirom.

D. N. Petrović
Ređa samo petice: Nikola Matković

- Pešačili smo do asfalta dva i po sata, kiše su odnele seoski put, pa se do naše kuće može samo pešice, na konju ili traktorom. Radosni smo zbog Nikolinog uspeha u školi, nismo ni sumnjali da će biti odličan, jer je do sada uvek bio najbolji u razredu. Da ima bolje uslove za život i školovanje ko zna dokle bi dogurao. Borićemo se i ovako da uz pomoć dobrih ljudi i čitalaca "Vesti" završi srednju školu, a potom i fakultet. Srećna je okolnost da u Novom Pazaru postoji Državni univerzitet i da ima smer programiranje koje Nikola najviše voli, pa neće morati da ide od kuće - priča njegov otac Slavomir.

Naglašava da, uprkos stalnoj pomoći čitalaca "Vesti", još nije uspeo da sakupi novac za popravku kuće sa zemljanim podom i krovom koji prokišnjava.

Biologija druga ljubav

Dok je bio osnovac Nikola je najviše voleo biologiju, predstavljao je školu u Osaonici na mnogim takmičenjima i uglavnom pobeđivao. Maštao je da bude profesor biologije. Međutim, od sedmog razreda, kada je od naših čitalaca dobio laptop i mobilni telefon, zavoleo je i informacione tehnologije, pa je upisao Srednju-tehničku školu. Kompjuteri su mu sada još veća ljubav i nada da će mu jednoga dana doneti posao i bolji život.

- Hvala baka Rajki, ovo nije prvi put da me se setila, skoro redovno mi šalje donacije koje meni i mojoj porodici mnogo znače. Verujem da je ovo nagrada za moj odličan uspeh u školi. Platićemo dug za struju i nešto interneta, kupićemo i najosnovnije životne namirnice, a ostatak ću čuvati za knjige i školski pribor. Trebaće mi za drugi razred i nešto od odeće, a verovatno i nove patike, pa za autobusku kartu do Novog Pazara. Hvala svima koji nam godinama pomažu, da nije bilo donacija dobrih ljudi, a posebno čitalaca "Vesti", verovatno ne bih nastavio školovanje - ističe ovaj izuzetno talentovani mališan.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

2024 © - Vesti online