Petak 29.06.2018.
19:23
Ž. Marković - Vesti

Mladi vole zvuke Balkana

Bilo je pravo zadovoljstvo slušati talentovane muzičare i šteta je što je koncertu prisustvovalo samo oko 80 gostiju, uglavnom roditelja, prijatelja i komšija učesnika. Među njima su kao najstariji i najiskusniji bili saksofonista Peđa Stojanović iz Isakova kod Ćuprije i harmonikaši Stefan Stevanović iz Vrnjačke Banje, kao i Seifo Fazlić iz Sanskog Mosta.

Stefana Stevanovića, koji je rodom iz Vrnjačke Banje, muzika od malih nogu čini srećnim.

- Kad sam čuo da postoji muzička škola u Šlirenu, odmah sam poželeo da se upišem. Motivacija, znanje i iskustvo profesora Zdravka Vasilevskog i moj predan rad doveli su do toga da sam dva puta zaredom osvojio Drugu harmoniku Srbije - s ponosom kaže talentovani harmonikaš koji sada živi u Lucernu.

Od otvaranja, Muzičku školu "Vasilevski" pohađa i veoma talentovani saksofonista Peđa Stojanović, koji s roditeljima živi u Vinterturu.

- Imam super profesora Zdravka. Bilo je u početku teško dok nisam naučio note, ali sada sve ide odlično i mnogo mi je lakše. Sada mi je dovoljno da imam note i da odsviram pesmu ili kolo sam, bez profesora. Nadam se da će biti još ovakvih spektakularnih koncerta jer imamo puno toga da pokažemo, to smo ovih godina naučili - kaže za "Vesti" Peđa Stojanović, rodom iz Isakova.

- Drago mi je to što pravilo, školski da naučim da sviram harmoniku i sebe muzički opismenim, a pritom da to budu na moje veliko zadovoljstvo naša narodna muzika - kaže Seifo Fazlić iz Sanskog Mosta, koji živi u Lucernu.

Zadovoljstvo i odgovornost

- Kad prenosim našu bogatu narodnu muziku s prostora bivše Jugoslavije talentovanim učenicima, radim to s velikim zadovoljstvom i odgovornošću. Rastući broj učenika iz godine u godinu govori o tome da smo na pravom putu. Inače učenici imaju priliku da uče da sviraju harmoniku, saksofon, frulu, klavijature i klavir - kaže Zdravko Vasilevski, koji je rođen u Knjaževcu.
On je sa šest godina svirao frulu, a kasnije se školovao na odsecima za harmoniku i saksofon. Harmoniku, frulu i saksofon je uporedo svirao i završio nižu i srednju muzičku škole, a potom i muzičku pedagogiju na Fakultetu umetnosti u Prištini. Prvi CD s narodnim kompozicijama na saksofonu je snimio 2000. godine za RTS. Sarađivao je s najpoznatijim imenima muzičke scene u Srbiji. Trenutno sa suprugom Biljanom i dvoje dece živi i radi u Šlirenu gde je 2015. godine osnovao svoju muzičku školu.

2024 © - Vesti online