Petak 29.06.2018.
16:10
Vestionline, Tanjug

"Još jedna zemlja povukla priznanje Kosova: Pacoli ima tvitove, ja službene note"

Tanjug
Uskoro će se znati i koja zemlja je povukla priznanje Kosova: Ivica Dačić

On je, na vanrednoj konferenciji za štampu, kazao da je pozvao medije kako bi obavestio da je još jedna zemlja "priznala da je pogrešila", i da je poništila priznanje koje se dogodilo pre šest ili sedma godina.  

To je, prema njegovim rečima, zemlja koja nije u Africi, i koja je po pvršini pet puta veća od naše.  

- Kada budem dobio zvaničnu notu iz naše ambasade, onda ću objaviti ime te zemlje - rekao je Dačić.

Pritisak Zapada na sve koji povuku priznanje

Dodao je da su sve zemlje koje povlače priznanje izložene velikom pritisku zapadnih zemalja. 
Istakao je da su aktivnosti koje vodi Srbija na planu povlačenja priznanja jednostarno porglašene nezavisnosti Kosova teške, jer nam u toj stvari protivnik nije Priština, već zapadne zemlje. 

- Ne postoji stvar koja više smeta u ovom trenutku zapadnim zemljama nego što je to povlačenje priznanja Kosova - rekao je Dačić.  

Podsetio je da je prošle nedelje u Srbiji boravio ministar inostranih poslova Liberije i da je predao notu o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova, što je i potvrdio, u telefonskom razgovoru predsednik te zemlje Žorž Vea šefu srpske države.  

Istog dana, kazao je Dačić, američki i engleski diplomatski predstavnici tražili su hitne sastanke i zahtevali da Vea primi Bedžeta Pacolija.

Ukazao je da je zamenik šefa liberijske diplomatije, albanski lobista, stavio saopštenje, na koje se poziva Priština da nije povučeno priznanje, na sajt Ministarstva.  

- Zemlje koje povlače priznanje trpe ogromne pritiske zbog toga - podvukao je on.

Dačić je rekao da njega često pitaju "a što vam je toliko bitno koliko zemalja je prinalo Kosovo?", te da on odgovara kontrapitanjem - "ako nije ,što se onda vi toliko uzbuđujete?". 

EPA//Valdrin Xhemaj
Ivica Dačić mu "kvari posao": Bedžet Pacoli

Poruka Pacolija

Takođe je preneo da mu je Pacoli, na nastavku dijaloga u Briselu, na sastanku sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, rekao: "Nemoj da mi kvariš posao".  

Istakao je da su u Briselu Albanci tražili da Srbije prestane sa svojim aktivnostima na lobiranju za povlačenje priznanja.

Kazao je ujedno da treba voditi računa kada se prenose tvitovi Pacolija, jer on ne pokazuje nijedan papir, već samo novine iz Liberije kao dokaz da je nekad boravio tamo.  

- To što ga je primio Vea ne znači da su promenili odluku o povlačenju priznanja Kosova. Neka pokažu odluku da su promenili. Takođe lažu i da Sao Tome i Principe nije povukao priznanje - objasnio je on  

Dačić je rekao da on ne tvituje, već pokazuje papire, a Pacoli neka pokaže papire o tome ko je priznao Kosovo.  

- Obišao sam pola sveta a zemlje ne mogu da nađu papire o priznanju. Čude se i ne znaju kada je ko priznao Kosovo. Egipat, na primer, nema pismeni papir da je priznao Kosovo - kazao je on.  

S tim u vezi Dačić je pokazao notu dobijenu od Sao Tome i Principe, koja datira od 7. januara 2013. u kojoj se kaže da predsednik Republike u skladu sa svojim nadležnostima koje ima izjavljuje da Demokratska Republika Sao Tome i Principe nije sprovela postupak priznanja suverenosti Kosova.  

- Moguće da Pacoli nije dobio taj dokument, pa ko komunicira sa njim neka mu prosledi. Pet godina se Sao Tome i Principe u Prištini vodi na listi zemalja koje su priznale jednostranu proglašenu nezavisnost - dodao je on.  

Tanjug
Sve više zemalja povlači priznanje KiM

Nota stigla od jedne države, ali koje?

Dačić je ukazao da postoji nota o povlačenju priznanja Kosova od Surinama od 30. oktobra 2017, zatim od Gineje Bisao od 21. novembra 2017, Burundija od 15. februara, i Liberije od 20. juna.  

- Zato što kada objavim da je neka država povukla priznanje Kosova ona biva izložena pritiscima zapadnih diplomata, danas to neću reći. Neka do ponedeljka ili utorka sami istraže o kojoj zemlji je reč. Neka obilaze svet - poručio je Dačić. 

On je dodao da je juče pristigla nota te države, i da će sačekati ponedeljak ili utorak zvaničnu notu, koja će doći u najbližu našu ambasadu.  

Rekao je da su note po Bečkoj konvenciji način diplomatske komunikacije, a ne neka pisma.
Takođe je podvukao da "stvar" nije nikako gotova oko priznanja Kosova, rekavši da najjače zemlje sveta, ne računajući zapadne, nisu priznale Kosovo, a među njima i četiri iz EU.  

- Ja nažalost sada moram da krijem gde idem. Desilo mi se da sam krenuo u Kazahstan i u VIP salonu mi je prišao jedan čovek koji je rekao da je rođeni brat Pacolija. Kada sam se vraćao iz Kazahstana pored mene sedeo je drugi "rođeni brat" Pacolija. Mi ništa ne radimo što nije u interesu naše zemlje i nastavićemo sa našim diplomatskim aktvnostima - poručio je on.  

Srbija ne laže

Američkom albanskom lobisti Engelu, koji je, prema njegovim rečima, zaradio milione dolara iz albanskih fondova, poručio je da Srbija ne laže, da ima dokumenta, i da nezavisnost Kosova nije nepovratan proces.

- Jeste nepovratan, ali na drugu stranu. Bolje bi bilo da prihvate kompromis, da ne ostane na kraju da ih priznaju samo Albanija, SAD i Velika Britanija - podvukao je Dačić. 

Zahvalio se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što podržava ove aktivnosti, dodajući da su one od ključnog značaja za našu pregovaračju poziciju, jer pokazuju da stvar nije izgubljena.  
Srbija, prema njegovim rečima, jeste spremna na kompromis, i pozvao one koji stalno nešto kritikuju izađu sa tim šta bi bio dogovor ili kompromis.  

- Ja sam bio hrabar i rekao šta mislim. Lako je nekome da priča i baca kletve a da ne predlaže ništa što je realno - naglasio je on.

Osvrnuo se na izjavu ambasadora SAD u Srbiji da je ovo ključna godina za rešenje kosovskog pitanja i pozvao ga da Vašington izvrši pritisak na Prištinu, izrazvši uverenje da će ih poslušatri. 

Broj da padne ispod 100

Dačić je izneo očekivanje da će u narednih nekoliko meseci broj zemalja koje su priznale Kosovo pasti ispod 100, dodajući ujedno da je 116 koje Priština navodi kao zemlje koje su ih priznale - "fatamorgana", priča za unutaršnju upotrebu.  Upitao je, s tim u vezi, što se Kosovo nije kandidovalo za UNESKO, dodajući da nisu imali dovoljno glasova. Dalje je rekao da je važna aktivnost na lobiranju, jer Kosovo može da se kandiduje da postane članica UN, a to može da spreči Rusija vetoom, a ako to ne uradi, onda je bitan svaki glas.  

- Nauru ima 15.000 stanovnika, ali ima isti glas kao Kina, a priznao je Osetiju i Abhaziju, ali i Kosovo - rekao je on dodajući da njima nisu motiv principi, i da je zbog toga Pacoli rekao da mu ne kvari posao.  

2024 © - Vesti online