Subota 30.06.2018.
01:30
b92.net

Kurkuma čuva jetru, a utiče i na gubljenje kilograma

pixabay.com
Svaki dan po kašičicu jednu: Kurkuma (Foto: Ilustracija)

Kurkuma je koncentrisani izvor fitonutrijenta kurkumina, koji je zaslužan za njena snažna protiv upalna svojstva, prenosi b92.net. 

Takođe je koncentrisani izvor prehrambenih vlakana, vitamina B6 i kalijuma, koji su zdravi za srce, ali i gvožđa, koje proizvodi energiju, i mangana koji uklanja slobodne radikale. 

Zahvaljujući svom aktivnom sastojku kurkuminu koji ima snažno antiseptičko i antibakterijsko delovanje, od davnina se koristio za poboljšanje probave, kod infekcija, prehlada, bronhitisa, astme i rana. 

Kurkumin i ostale aktivne supstance u kurkumi deluju kao snažni antioksidansi i tako smanjuju upalne procese uzrokovane nakupljanjem slobodnih radikala, koji oštećuju organizam. 

Istraživanja pokazuju i da kurkumin može da uspori razvijanje multiple skleroze, kao i da pospešuje detoks jetre. Istraživanja su pokazala da kurkuma smanjuje jutarnju ukočenost i oticanje zglobova kao i da zaustavlja delovanje enzima odgovornog za stvaranje molekula koji uzrokuju upalne procese. 

Za razliku od klasičnih lekova za upalu - kortikosteroida, koji mogu da uzrokuju teške nuspojave, kurkuma je odlična prirodna zamena bez teških nuspojava.

2024 © - Vesti online