Petak 29.06.2018.
10:19
b92.net

CNN: Zaboravite fudbal, Putin je pobednik

EPA/Alexei Nikolsky
Ruski predsednik u akciji

Takođe, za svetsko prvenstvo prodato je preko 2,5 miliona karata, što je Rusiju stavilo na poziciju top turističke destinacije, a njihov tim, inače najslabije rangiran u grupi, zaigrao je iznad svih očekivanja, navodi CNN.

Svetsko prvenstvo u fudbalu takođe je podiglo Putina na geopolitičkoj lestvici, a čak mu je i visoki zvaničnik koga je predsednik SAD Donald Tramp poslao u Moskvu čestitao na dobro organizovanom Svetskom prvenstvu, pitajući ga kako je sve to uspeo. 

Ali, navodi CNN, tu nije reč samo o diplomatskoj finoći. Svetsko prvenstvo će, posmatrano malo dublje, zatvoriti poglavlje koje je Putin otvorio na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju. Jer, podseća CNN, odmah nakon tih igara 2014. Rusija je anektirala ukrajinski Krim, čime je izazvana ozbiljna međunarodna kriza, koja je zajedno sa obaranjem malezijskog aviona MH17 iznad Ukrajine i ulogom Rusije u ratu u Siriji, Moskvu gurnulo na ivicu svetske izolacije. 

"Sada Putin predsedava trenutkom međunarodne rusofilije, bar po nastupima. Prvenstvo u Rusiji za sada nije umrljano nasiljem navijača, niti je bilo nekih terorističkih pretnji, a slike veselih navijača sa ulica ruskih gradova šalju pozitivnu sliku o toj zemlji. N geopolitičkom frontu krunu na kraju prvenstva staviće Putin, susretom sa Trampom 16. jula u Helsinkiju", ističe CNN. 

Na dnevnom redu sastanka dva svetska lidera biće sva ona pitanja koja "muče svet", a po pitanju kojih Rusija nije učinila. Takođe, iza kulisa Svetskog prvenstva, u Moskvu stiže visoka delagacija republikanaca iz SAD, navodi dalje američka TV mreža. 

I na kraju, završnica Svetskog prvenstva 15. jula daće mogućnost Putinu da odigra još jednu ulogu domaćina. Naime, ruski lider je na posledenju, finalnu, utakmicu pozvao izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, zajedno sa palestinskim liderom Mahmudom Abasom, da zajedno, sva trojica gledaju taj završni meč.

Netanijahu još nije odgovorio na poziv, ali Abas jeste i on dolazi.

2022 © - Vesti online