Subota 30.06.2018.
00:34
O. Đoković - Vesti

Tači pobegao od nezgodnih pitanja

Vesti
U evropskom centru: Milena Cakić i Marko Milojević

Akreditujući se za prisustvo, mlađani srpski aktivisti Milena Cakić, poreklom iz Dublja, a pri Savezu u ulozi predsednice Odbora za vezu sa Srbijom i Zaječarka Georgina Luković, kao čelnica Odbora za komunikacije, uz člana Saveza Svilajčanina Marka Milojevića, došli su s namerom ne da provociraju već da čuju stav iz prve ruke o kosovskom upornom ataku na Unesko na putu preuzimanja ili, bolje reći, krađe srpskih crkava i manastira.

- I šta nam se desilo? Grubo smo odbijeni - sažima Georgina.

Na to Milena žustro komentariše Tačija:

- Dvoličan i manipulator! Govorio je o Srbima kao "najboljim prijateljima", naglašavao da su Srbija i Kosovo u zajedničkim interesima i da je neophodno da se pomire. Sve je to kitio lepim rečima. Onda smo se mi "drznuli" da mu postavimo pitanje u vezi sa našim crkvama i manastirima: "Da li mislite da su crkve i manastiri dovoljno zaštićeni?" Prvo su se osetili zastoj i tišina, na šta je Tačijev saradnik rekao da ne opravdava takvo pitanje. Ipak, Tači se oglasio, ali kategoričnom tvrdnjom da su "na Kosovu zaštićeni svi sakralni objekti i da o tome kruže totalno lažne informacije, a istina je da nije bilo paljenja, rušenja, napada, nesigurnosti". Prenerazio nas je njegov odgovor, a osetili smo da ga nije iznenadilo takvo pitanje, već da su se za to unapred pripremili.

Zahvalio se Kušneru

Tokom konferencije Hašim Tači je govorio na albanskom uz simultani prevod. Pošto je, a bez njega se nije moglo ni zamisliti, konferenciji prisustvovao i Bernar Kušner, francuski lekar, političar i diplomata, Tači je iskoristio priliku da ga ovako pozdravi i opiše:

- Mi smo krenuli od nule, hvala Kušneru na svemu što nam je dao.

Georgina dodaje:

- Činilo mi se kao da čita već napisani smišljeni odgovor. A sve to je potvrdila reakcija voditeljke konferencije Silvi Kaufman, urednice dnevnika

"Mond", koja je odmah nakon ovog našeg obraćanja, ne dozvolivši nam da nastavimo, prekinula i završila ovaj skup. Tako nam je surovo oduzela priliku da postavimo pitanje o Unesku.
 

2024 © - Vesti online