Subota 30.06.2018.
00:48
N. S. Preradović - Vesti

Pranje para mnogo košta

pixabay.com
 

Da podsetimo, ova organizacija koja se bori protiv pranja novca i finansiranja terorističkih organizacija sastavlja crnu listu. Među visokorizičnim zemljama su osim Srbije i Severna Koreja, Etiopija, Sirija, Irak, Iran, Šri Lanka, Trinidad i Tobago, Tunis, Jemen i Vanuatu.

U prethodnom izveštaju se na ovoj listi nalazila Bosna i Hercegovina umesto Srbije, ali se ona od ove godine više ne nalazi na tom spisku. Sada su banke iz inostranstva u obavezi da pojačaju pažnju prema firmama i građanima iz Srbije, imajući u vidu povišen rizik zemlje. To dovodi do usporavanja ili čak prebacivanja plaćanja preko banaka trećih zemalja.

Ekonomista Danilo Šuković za "Vesti" kaže da je pranje novca opasan vid korupcije i da država mora ozbiljno da se pozabavi činjenicom da se Srbija našla na ovoj listi.

Vlada ćutala

Prema saznanju Insajdera, nadležni u Vladi mesecima nisu odgovarali na pozive Međudržavnog tela za borbu protiv pranja novca (FATF), a tek kada je rok za ispunjavanje dogovorenih obaveza isticao, Vlada je ovoj organizaciji uputila pismo u kojem izražava političku spremnost da obaveze naknadno ispuni. Nažalost, bilo je kasno i Srbija je dospela na ovu neslavnu listu.

- Firme već sada imaju problem sa međunarodnim plaćanjima i stavljanje Srbije na ovu listu će biti veoma loš znak za investitore. Mnogi od njih će odustajati od dolaska u našu zemlju. Ovo je strašna mrlja za sve nas - upozorava Šuković.

Kaže da vlast pokušava da ovaj problem sakrije od javnosti, ali ekonomske posledice se već sada osećaju.

Njegov kolega Miroslav Prokopijević upozorava da bi odluka da se Srbija stavi na crnu listu vrlo lako mogla da natera investitore da odustanu od ulaganja.

Samo subvencije privlače

- Država mora da se izbori sa ovim problemom i da "skine" Srbiju sa crne liste. Ko god da ima bilo kakav problem sa međunarodnim platnim prometom, račun treba da ispostavi državi. Inače, ne mislim da će se strani ulagači obazirati na ovu odluku, znaju gde dolaze i ulažu samo ako su sigurni da će sve biti po njihovim pravilima tj. da će dobiti obećane subvencije - kaže advokat Branko Pavlović.

- Svaka ovakva lista tera firme na dodatni trošak, pa im je to signal da zaobiđu zemlje sa visokim rizikom, a to je svakako Srbija - upozorava Prokopijević.

Darko Trifunović sa Fakulteta sa bezbednost za naš list objašnjava da je odluka da se Srbija stavi na crnu listu doneta sa razlogom, jer tužilaštvo u našoj zemlji nije na vreme reagovalo na brojne fiktivne firme koje su se otvarale po Srbiji, a koje su prale novac. Prema njegovim rečima, sada je u Srbiji upaljena "crvena lampica" da država reaguje i pokušava da reši problem.

2024 © - Vesti online