Četvrtak 28.06.2018.
23:49
www.dw.com

Dojče vele: Ovo je spisak zadataka za Albaniju i Makedoniju

pixabay.com
 

"Briselu nije u interesu orijentacija ka Rusiji i Kini"

Ako Evropska unija želi da joj se balkanske zemlje približe, onda je potrebno da stvari bar malo gleda s geopolitičke strane. Briselu u svakom slučaju nije u interesu da se te zemlje orijentišu ka Rusiji, Turskoj i Kini.

Pristupni pregovori su već u toku sa Srbijom i Crnom Gorom. Njih bi uskoro trebalo da slede Makedonija i Albanija. Zemlje-članice EU najavljuju da će za godinu dana početi pristupne pregovore sa tim balkanskim zemljama, ali pod uslovom da one izvrše dalje reforme.

Makedoniji se, nakon dugog čekanja, sada otvorila prilika, jer bi ta zemlja uskoro trebalo da reši dugogodišnji spor sa Grčkom oko imena. Međutim, i Makedonija i Albanija do punopravnog članstva pred sobom imaju dug put i dugogodišnje pregovore: da bi ispunile evropske standarde, Albanija i Makedonija moraju da promene još nekoliko stvari.

Romi u Makedoniji nisu dovoljno integrisani, a mnogi od njih žive u siromaštvu. Osim toga, Evropska komisija kritikuje Makedoniju zbog stanja u zatvorima i psihijatrijskim ustanovama. Takođe, u nedovoljnoj meri se krivično gone oni koji šire govor mržnje.

U izveštaju se navodi da je Albanija ostvarila značajan napredak u zaštiti manjina, ali i to da je ta zemlja još uvek daleko od cilja. I u Albaniji moraju da se poboljšaju uslovi života Roma i Balkanskih Egipćana.

Prema izveštajima "Reportera bez granica", sloboda štampe u te dve zemlje suočava se sa "primetnim problemima". Na aktuelnoj listi zemalja o poštovanju slobode štampe u svetu, Albanija je na 75, a Makedonija na 109. mestu od ukupno 180 zemalja.

"U Albaniji se retko uništavaju bande"

Albanija je na tzv. Korupcijskom indeksu organizacije "Transparensi internešenal" na 91. mestu. Evropska komisija ukazuje na to da se visokim državnim službenicima retko sudi, pa je zbog toga korupcija i dalje rasprostranjena. Na pomenutom indeksu korupcije Makedonija je na još lošijem mestu - 107.

Komisija takođe ukazuje da su pranje novca i finansijski kriminal područja na kojima mora još mnogo da se radi. U Makedoniji je pravna osnova u velikoj meri u skladu sa evropskim standardima. Ipak, potrebna je veća koordinacija između različitih tela, kao i efektivniji rad. U Albaniji se retko uništavaju bande, a njihovi članovi izvode pred lice pravde. Ipak, EK ističe da je ta zemlja ostvarila napredak u borbi protiv uzgajivača droge.

Ako jednog dana Albanija i Makedonija postanu članice EU, onda njihova ekonomija mora da bude kompatibilna sa zajedničkim tržištem, a njihov pravni sistem sa evropskim zakonima. Potrebna su i poboljšanja po pitanju poslovnog okruženja. Ugovori se često ne poštuju i vlada s tim mora ozbiljnije da se pozabavi.

2024 © - Vesti online