Četvrtak 28.06.2018.
20:01
Vestionline

Zbogom Rusiji: Više ne zavisimo od vas

EPA/Julien Warnand
Lider baltičkih zemalja i Poljske potpisuju sporazum u društvu predsednika EK Žana Kloda Junkera

Time će, kako navodi agencija Rojters, biti okončana njihova zavisnost od Rusije.

Estonija, Letonija i Litvanija, koje su nekada bile pod patronatom Moskve, a od 2004. su članice EU i NATO, priključenost na rusku elektromrežu vide kao pretnju svojoj nacionalnoj bezbednosti. Rusija, na koju se trenutno oslanjaju tri baltičke države u snabdevanju električnom energijom, nikada tim zemljama nije isključila struju niti je pretila da će to učiniti, dodaje britanska agencija. 

S ovim sporazumom se stavlja tačka na višegodišnja trvenja između tri zemlje o tome na koji način da najbolje povežu svoju elektroenergetsku mrežu sa mrežom njihovih partnera na Zapadu i otvara se put za dodelu jedne milijarde evra iz fondova EU za realizaciju ovog projekta. 

"Radili smo devet godina kako bismo došli do ovog sporazuma", izjavila je danas predsednica Litvanije Dalija Gribauskajte za nacionalnu TV. 

"Ovo je poslednji lanac koji nam je vezivao noge i sprečavao nas da budemo stvarno energetski nezavisni. To sredstvo ucene, koje je korišćeno za 'kupovinu' naših političara i mešanje u našu politiku, više neće postojati", rekla je ona. 

Prema sporazumu, tri države bi trebalo da koriste postojeću kopnenu LitPol konekciju između Litvanije i Poljske, kao i novi visokonaponski direktni strujni kabl koji bi išao ispod Baltičkog mora, zaobilazeći teritorijalne vode ruske enklave Kalinjingrad. 

Ovaj projekat, koji treba da bude potvrđen do avgusta, koštao bi oko 560 miliona evra, naveo je jedan diplomatski izvor. 

Brisel treba da pregovara sa Moskvom o tome kako da se očuva snabdevanje strujom Kalinjingrada, koji je trenutno preko baltičkih država vezan na rusku kopnenu elektromrežu.

2024 © - Vesti online