Petak 29.06.2018.
05:00
Đ. Barović - Vesti

Obaveštajne agencije BIH u službi radikalnog islama (10): Srpska na meti Sarajeva

M. Karović
Milorad Dodik

Medijsko oružje

Međutim, Dževad Galijašević u svojoj knjizi "Epitaf za Bosnu" tvrdi da te tajne operacije "pod kontrolom islamističkog Sarajeva" nikada nisu prestale u odnosu na Srbe i Hrvate.

- Ali, mirnodopska faza specijalnih (subverzivnih) operacija obaveštajnih službi Alije Izetbegovića za cilj je imala očuvanje obaveštajnog potencijala u novim ustavno-pravnim uslovima te korišćenje tog aparata za održavanje kriznog stanja u BiH, kroz sinhronizovane političke akcije konstantnih sukoba sa Srbima i Hrvatima, njihovim političkim strukturama i zajednicama - tvrdi Galijašević.

On objašnjava da se u pozadini zapravo odvijao proces izgradnje radikalno islamiziranih paravojnih formacija sposobnih za izvođenje selektivnih terorističkih akcija i sposobnih da izazovu i kontrolišu neku moguću pobunu širih razmera u Bosni.

- Njihov cilj je pre svega da vode ozbiljne ratne operacije protiv Republike Srpske - tvrdi ovaj autor i objašnjava da su izvršitelji ove etape bivši mudžahedini, vehabije, članovi aktivne islamske omladine...

- U Bosni i Hercegovini glavni nosilac, projektant i izvođač složenih subverzivnih operacija je Obaveštajno-bezbednosna agencija BiH - OBA.

To je agencija čiji operativac pokušava pirotehničkim sredstvom, u tunelu Salakovac kod Mostara uplašiti i ugroziti načelnika štaba zajedničke komande Oružanih snaga BiH generala Antu Jeleča, Hrvata, dva dana nakon što je islamistički terorista Enes Omeragić ubio u Sarajevu dva vojnika pod njegovom komandom, Srbina i Bošnjaka - navodi Galijašević.

Američki prsti

Praksa je pokazala da tajne službe i pokreti na koje SAD imaju odlučujući uticaj i čije se aktivnosti uklapaju u američke strategijsko-političke projekcije dobijaju kvalifikaciju "oslobodilački", što podrazumeva svu međunarodnu pomoć i podršku koja svoj legitimitet nalazi i u dokumentima OUN, tvrdi Dževad Galijašević.

- U takvoj situaciji "zemlji žrtvi" uskraćuje se legalno i legitimno pravo na odbranu da se na svojoj teritoriji bori protiv terorizma. Međutim, u situacijama kada se radi o pokretima koji se ne uklapaju u američke političke projekcije, pogotovo ako su im suprotstavljeni, dobijaju kvalifikativ "teroristički". Situacija u BiH predstavlja primer takvog pristupa, kroz koji se potvrđuje teza da kada je razumevanje terorizma u pitanju - "problem je u definiciji izvora problema", posebno vidljiv u okviru institucija SAD, kad je reč o Nusra Frontu - tvrdi Galijašević.

Sedište OBA je u Sarajevu. Galijašević tvrdi da je postala najorganizovaniji destruktivni sistem, sistem za potkopavanje i rušenje dejtonskog ustava BiH, ali i za izazivanje nestabilnosti i stvaranje osećaja ratne psihoze uz istovremeno maksimalnu kontrolu i upravljanje medijima. On apostrofira sledeće medije u BiH: FTV i BHTV u Sarajevu, agencija Anadolija, Novinska agencija Patria, televizijske stanice: Igman, Behar, Al Džazira - udruženih nacional-islamističkih magazina "Saff", "Faktor" i "Slobodna Bosna", te portali: Cazin.net, Put vjernika.com, Islam-Bosna.ba, Balkanski emirat, Vijesti umeta.

Špijuniraju i novinare

Galijašević tvrdi da OBA u dogovoru sa obaveštajcima iz američke ambasade u Sarajevu, špijunira i nadzire novinare, analitičare, poznate ličnosti, političare, a posebno javne zvaničnike Republike Srpske i pripadnike političke stranke Milorada Dodika - SNSD.

- OBA izvodi agresivne obaveštajne operacije protiv države Srbije i njenih javnih zvaničnika - čak i na njenom tlu - planira i izvodi tajne medijske kampanje putem propalih savetnika u ministarstvu bezbednosti koje usmerava u elektronske medije, posebno na propaloj televiziji bošnjačko-hrvatske federacije FTV - navodi ovaj autor.

Uloga dijaspore

U radikalizaciji Bosne i Hercegovine bošnjačka emigracija je prema planovima obaveštajnih službi planirana za regrutovanje obaveštajaca, policijskih organa, ali i terorista.

- Njihove veze sa obaveštajnim službama Zapada datiraju iz perioda pre proteklog građanskog rata, čvrsto su izgrađene za vreme rata (prvo sa engleskom i francuskom obaveštajnom službom, potom nemačkim BND i na kraju sa američkom CIA), da bi svoju kulminaciju doživele tokom vazdušnih udara NATO pakta na Republiku Srpsku, a zatim na Republiku Srpsku Krajinu, i konačno, napadom na SRJ - tvrdi u svojoj knjizi "Epitaf za Bosnu", stručnjak za borbu protiv međunarodnog terorizma Dževad Galijašević.

Sutra - Obaveštajne agencije BiH u službi radikalnog islama (11): Tajna operacija "Nekretnina" 

2024 © - Vesti online