Petak 29.06.2018.
03:30
A. Šišić - Vesti

Kako da vam cipele uvek budu sjajne i čiste

pixabay.com
 

Ova stara profesija je polako zamrla. Mladi, danas, nažalost nemaju naviku da sređuju obuću. Ako napolju pada kiša, a njihove bele patike postanu blatnjave, pojedinci se ne libe da ih samo gurnu u cipelarnik.

Postoji nekoliko smernica na koji način obuća može da zadrži raskošno ruho.
Danas je u ponudi sijaset proizoda za negu kože. Ipak, mnogi će se složiti da se kožne cipele najbolje čiste imalinom i četkom.

Sajt "Vukajlija" kaže da je imalin ono što čini da se vaše cipele, bilo koje boje, slažu sa vašim crnim kaišem.

Ova tvrdnja nije daleko od istine. Crne kožne cipele treba da se premažu ovom smesom, ostave da se ona osuši, a zatim četkom ili najlon čarapom uglancaju toliko da vlasnik u njima može da se ogleda.

Bele patike, pogotovo one sa đonom u istoj boji, vrlo brzo postanu tamne. Pojedini modeli mogu da se peru u mašini za veš. Potrebno je da se izvuku pertle, patike stave u jastučnicu da ne bi oštetile bubanj i ubace sa drugim vešom na pranje. Ako je đon vremenom požuteo, postoji trik koji može da reši ovaj problem. Potrebno je da se stavi malo paste za zube na staru četkicu i njom opere ovaj kritičan deo. Pasta će izbeleti đon.

Gumica skida fleke

Poznato je da je antilop obuća jedna od najzahtevnijih za održavanje. Dovoljno je da vas neko zakači u prevozu i ostaće na cipeli tamna štrafta. Umesto da očajavate, pokušajte da gumicom za brisanje sanirate štetu. Treba voditi računa, jer ako se previše trlja postoji mogućnost da na delu gde je nekad bila fleka - ostane bela mrlja.
 



 

2024 © - Vesti online