Petak 29.06.2018.
08:08
S. Đurić - Vesti

Klasika na Mećavniku

facebook/boljsojfestival
 

Naš proslavljeni reditelj Emir Kusturica najavio je da ovogodišnji "Boljšoj" traje četiri dana, a da će se mladi muzičari takmičiti u veštini izvođenja ruske klasične muzike u dvema starosnim kategorijama za glavnu nagradu festivala "Zlatnu matrjošku".

- Mi smo se potrudili da jedno brdo dobije najbolje muzičare sveta i da medvedi, vukovi i lisice čuju najbolju muziku. Postoji ta stalna ideja da se manifestacije održavaju na trgovima i u velikim gradovima i ta iluzija je nesnošljiva, jer ja mislim da se 60-70 odsto života današnjeg čoveka pretvorilo u fikciju. Da li se jedan divan događaj dogodio ispred 300 ili 300.000 ljudi, potpuno je svejedno.

Ovo što će čuti ljudi, ali i medvedi na Mećavniku, predstavlja jedan korak ka humanosti, očuvanju životne sredine i održivog života. Pošto širimo program ovog festivala, treba nam više vremena, imamo veći broj gostiju koji u svetu čine sami vrh muzičke scene. Utoliko će biti zanimljivije da se gore, na Mećavniku oglase možda i medvedi, vukovi, lisice i ostale životinje kojima smo okruženi.

Verovatno je to jedini festival u svetu koji se, svojom tako velikom koncentracijom dobrih autora i idejom da se upravo ta iskustva razmene sa mladima, održava u onakvom ambijentu - rekao je Emir Kusturica.

Majstorske kurseve mladim talentima održaće poznati muzičari koji su gosti festivala, dok će pijanista Denis Macujev održati javni čas svim zainteresovanim muzičarima.

Slavni reditelj je kazao da će na otvaranju festivala nastupiti naš proslavljeni violinista Nemanja Radulović sa svojim orkestrom Double sens, a gosti su i Julijan Rahlin i Roman Simovič. Mlade izvođače će ocenjivati ugledni žiri, Dražan Kosorić, Jurij Rozum i Zoran Komadina.

Kao posebno iznenađenje za učesnike i posetioce festivala na Mećavniku, poslednje večeri festivala 17. jula, biće održan koncert grupe Leb i sol.

Kulturni programi imaju publiku

Govoreći o izuzetnoj posećenosti koncerta Beogradske filharmonije na otvorenom, Kusturica je istakao da su ljudi koji žive u Srbiji uvučeni u prljave igre rijalitija, a da se pokazalo da kvalitetni programi iz kulture i te kako imaju publiku.
- Veliki događaji u Srbiji treba da podrazumevaju i ozbiljnu muziku. Kulturna politika Srbije je, nažalost, najvećim svojim delom tržišna a trebalo bi da bude projektovana, zato što male države ne mogu da se tuku na tržištu. To je potvrdio i koncert filharmonije - kaže Kusturica.
 

I Geri Lukas gost

Program šestog festivala "Boljšoj" biće ispunjen prvoklasnom muzikom od ranog jutra do kasne večeri. Kao dopuna takmičarskom programu i večernjim nastupima solista, kao specijalni gosti festivala nastupiće i Kamerni orkestar škole muzičkih talenata iz Ćuprije u čast obeležavanja jubileja, 50 godina od osnivanja ove jedinstvene škole, zatim Kvintet Simfonijskog orkestra "Boljšoj", kao i američki gitarista Geri Lukas koji će jedinstvenim muzičkim stilom ozvučiti nemi film "Šahovska groznica" Vsevoloda Pudovkina.
- Američki gitarista Geri Lukas takođe gost festivala. On će jedinstvenim muzičkim stilom ozvučiti nemi film "'Šahovska groznica" Vsevoloda Pudovkina. Kod nas samo dolaze vrhunski umetnici, pa ćemo tako ugostiti po nekima najboljeg pijanistu današnjice Denisa Macueva - kazao je Kusturica.


 

2024 © - Vesti online