Petak 29.06.2018.
00:30
blic.rs, Vestionline

Kako se velika Lajka odlučila da uđe u svet mobilnih telefona

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako kaže jedan od čelnika Lajke Marius Ešvajler oni su mnogo pre nego su napravili prvu kameru za Huavej razmišljali kako Lajka može da doprinese novom načinu shvatanja fotografije na telefonima.

- Nismo mogli da to napravimo sami, mi smo ipak u optici, dobrim delom i u dizajnu, pa smo zato tražili partnera ne bi li napravili telefon koji pravi najbolje fotografije. Ujedno, bio je to način da Lajku približimo znatno većoj publici. Za nas je ovo veliki profit, ne samo u materijalnom smislu - kaže za "Blic" Ešvajler sa kojim smo pričali u samom sedištu čuvene marke fotoaparata.

Početka ideja i cilj bilo je pravljenje što boljeg zuma a što zapravo i jeste najveći izazov.

- Smeštanje dualne kamere za širokougaonu fotografiju nije bilo toliko problematično, ali stavljanje tog trećeg sočiva kod novih P20 Pro telefona jeste bilo nezgodno. Razlog je to što je zum veći, objektiv je i fizički veći pa nije ni malo lako spakovati ga u telefon koji nije deblji od 15 milimetara - kaže Florijan Viler glavni čovek zadužen za optiku u Lajki.

Međutim, uspeli su u tome. A to se vidi i u konkretnim fotografijama koje prave Huavej telefoni sa Lajka sočivima, pre svega u količini svetla koji im kamere obezbeđuju jer dobru fotografiju, podsećaju naši sagovornici, ne čine samo poređenje brojki i megapiksela.

- Niko do pre pet šest godina nije mislio da koristi kameru na telefonu za posao ili da ona bude jedina koju će poneti na odmor. A vidite kako je sada! Mislim da je veštačka inteligencija (AI) ta koja pravi razliku - dodaje Viler.

2024 © - Vesti online