Petak 29.06.2018.
00:53
J. L. Petković - Vesti

Raseljeni u mraku i bedi

Lična arhiva
Milan Janjić sa ćerkom

Ovo za "Vesti" kaže Milan Janjić, raseljen iz Uroševca. On ističe da je ovo pritisak s ciljem da se više od 200 interno raseljenih Srba iz Uroševca i Prizrena koje žive u kolektivnim centrima na Brezovici izbace iz hotela u kojima žive. Janjić podvlači da su stanari iznemogli od ovih životnih uslova, da ima mnogo starih, osmoro dece i trudnica.

Čekajući privatizaciju

Struja im je, dodaje Janjić, isključivana bez obzira na godišnje doba, pa se dešavalo da osim usred leta i u ledenim zimskim danima ostanu bez električne energije. Inače, ovi objekti se nalaze na najatraktivnijim lokacijama Brezovice i očekuje ih privatizacija posredstvom Kosovske agencije za privatizaciju. Osim struje, meštanima kolektivnih centara, bez obzira na godišnje doba, ukidana je i voda.

- Prošle nedelje je preminula žena koja je živela u Lahoru, jedva su organizovali sahranu. Među nama je i starac koji ima dva katetera i jedva preživljava sve ovo.

Deca žive u krajnje nehumanim uslovima, a među nama je i jedna trudnica. Možete zamisliti kako njoj sve ovo teško pada. Sva hrana koju smo imali se pokvarila, pa sada kupujemo hranu samo za jedan dan, da ne rizikujemo. Koliko ko para ima i može, to i kupi.

Koristimo plin, tako i peremo veš. Ne znam koliko ćemo još izdržati - ističe Janjić, dodajući da još niko nije došao da ih poseti, obiđe ili ponudi besplatan obrok.

- Jedini koji su do nas dolazili i pitali šta se dešava jesu novinari - ukazuje naš sagovornik.
Stanari četiri nekadašnja odmarališta na Brezovici - Junioru, Lahoru, Elektro-Kosovu i vili Smederevci i bez ovog problema sa strujom žive u prilično oskudnim uslovima, a bez promenjene namene objekta od njihovog useljenja 1999, struja im se naplaćuje kao industrijska.

Ovog puta je, ističe Janjić, dug za sve kolektivne centre Služba za distribuciju električne energije na Kosovu (KEDS) procenila na oko 50.000 evra, a reč je o starom dugu. Meštani kolektivnog centra ističu da ono što potroše plaćaju na vreme.

Komesarijat za izbeglice plaća 330 kilovata za svaku sobu u hotelu, a oni, kako ističu, dodatno plaćaju svako prekoračenje.

- U opštini Štrpce su nam rekli da će nam pomoći preko Ministarstva za povratak i zajednice, ali od toga još ništa. Prošle godine su nam u isto ovo vreme isključili struju, a rečeno je da će ministarstvo preuzeti sve obaveze - ističe Janjić.

Konačno rešenje njihovog stambenog pitanja, kako kažu, očekuje se u oktobru, a ovo je najmanje 30. put da im je od dolaska 1999. isključena struja.

Jevtić obećava rešenje

U Ministarstvu za zajednice i povratak kažu da su upoznati sa ovom situacijom.
- Ono što je sporno i ono na čemu mi sada insistiramo jeste period između 2015. i 2017. godine, zato što struja nije obračunata prema socijalnoj tarifi, kao što je dogovoreno i mi ćemo u narednih sedam dana imati još jedan sastanak s ciljem rešavanja tog problema - izjavio je za RTS Dalibor Jevtić, ministar za zajednice i povratak u ostavci.
 


 

2024 © - Vesti online