Sreda 27.06.2018.
21:13
N1

"Stvari nisu sjajne za Srbiju - Beograd će morati da čini velike ustupke, Priština ne"

EPA/Julien Warnand
I Brisel poslao upozorenje Srbiji

- Srpske diplomate kažu - spremni smo za otvaranje pet poglavlja, a EU je rekla - hajde da se otvore dva. To je signal EU da Srbija mora da se pobrine za nekoliko vrlo važnih političkih pitanja pre nego što brže krene na tom putu. To je upozorenje Brisela da stvari nisu baš sjajne - ocenio je Vogel.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, on je rekao da je postojala nada da će doći do sporazuma neke vrste Beograda i Prištine, ali da nije realistično da se to desi.

- Bilans snaga između dve strane je nejednak, Srbija će morati da napravi veliki ustupak, a Kosovo ne, već će od toga imati koristi - kazao je.

Od Srbije će se tražiti da, dodao je, de fakto prizna Kosovo, u nekom obliku, kao nezavisnu dravu, i kao preduslov za ulazak u EU i Srbije i Kosova.

- To je situacija u kojoj EU kaže - vi u Srbiji da biste ušli, morate da date u nekom obliku priznanje, suština je priznanje da Kosovo više nije pod kontrolom Srbije, nije u okviru suvereniteta Srbije, i to je veliki zahtev, nista nije uporedivo sa tim što će se tražiti od Kosova - istakao je on.

On je rekao da od samita EU u Londonu očekivanja nisu visoka već umerena.

- Biće potpisano nekoliko ugovora, inicijativa, ali to neće dati viliki podsticaj procesu proširenja Unije, ili više strateškom pristupu Brisela Zapadnom Balkanu - ocenio je.

Vogel je rekao je i da je ironija da se samit održava u zemlji koja sledeće godine u ovo vreme više neće biti članica EU, a da istovremeno pokušava da zemljama ovde u regionu govori da se reformišu da bi ušle u EU iz koje ona izlazi.

2024 © - Vesti online