Sreda 27.06.2018.
22:03
blic.rs, Vestionline

Da li je to Kim Džong Un prevario ceo svet?

Tanjug/AP
Obećao Trampu, a da li će i ispuniti: Kim Džong Un

Poboljšanja infrastrukture u nuklearnoj elektrani Jongbjon "nastavljaju brzim tempom", pokazuje analiza grupe za nadgledanje Severne Koreje "38North"koja je pregledala i analizirala satelitske snimke snimljenih 21. juna.

Sistem hlađenja za reaktor za proizvodnju plutonijuma modifikovan je i na terenu su izgrađene najmanje dve nove neindustrijske zgrade. Nova zgrada za inženjering je završena, a izgradnja je nastavljena na pomoćnim objektima širom kompleksa, navodi se u analizi.

Severnokorejski lider Kim Džong Un se obavezao na "potpunu denuklearizaciju" na sastancima sa Donaldom Trampom i predsednikom Južne Koreje Mun Džae Inom, ali detalji o tome kako i kada će se to dogoditi još uvek nisu odlučeni. Kim je najavio ranije ove godine da su nuklearni arsenal i oružje Severne Koreje koji su sposobni da napadnu SAD kompletirani, ali je u maju ove godine, nakon susreta sa južnokorejskim i kineskim zvaničnicima, Pjongjang saopštio da je zatvorio svoju jedinu poznatu lokaciju nuklearnog testiranja.

- Unapređenja infrastrukture nastavljaju se u Jongbjonu. To naglašava razloge zašto je neophodan stvarni dogovor, a ne samo izjava o uzvišenim ciljevima - napisao je na Tviteru urednik 38 North.

Status različitih delova nuklearnog kompleksa ostaje nejasan, a stručnjaci upozoravaju da ne treba povezivati tekuća poboljšanja sa pregovorima sa SAD.

- Za nastavak rada na objektu Jongbjon ne bi trebalo smatrati da ima bilo kakav odnos sa obećanjem Severne Koreje da će se denuklearizovati. Od nuklearnog kadra Severa može se očekivati da nastavi sa uobičajenim poslom dok se ne izdaju određene naredbe iz Pjongjanga - upozorili su stručnjaci.

Uprkos nedostatku jasnoće po pitanju nuklearnih dogovora, Južna Koreja je nastavila da se zalaže za diplomatske napore. Dve Koreje su se srele na razgovorima ove nedelje s ciljem obnavljanja komunikacionih linija, a službenici železnice pristali su da istraže mogućnost povezivanja dve države železnicom.

2024 © - Vesti online