Sreda 27.06.2018.
21:26
Vestionline, Tanjug

Kalavera: Priština još ne ispunjava kriterijume za EU

pixabay.com
EU je spremna da nastavi da pomaže Kosovu bilo sa stručnjacima ili sa finansijama

- Sada imamo dobru osnovu da vidimo sprovođenje zakona u ekonomiji. Programi su veoma važni dokumenti za Kosovo. Konkurentnost se razvija, posao, ekonomski razvoj, to je ono što građani Kosova očekuju. Ovo je proces koji postavlja Kosovo u srce istog tretmana kao i države članice EU. Ovo pokazuje da smo veoma ozbiljni da pomognemo Kosovu da ispuni ekonomske kriterijume. Sve preporuke treba sprovesti - izjavila je ona.

Kalavera je rekla da a liberalizacija tržišta nije dovoljna ako nije praćena istinskim promenama u obrazovanju, zapošljavanju i borbi protiv korupcije.

- Kosovska ekonomija još uvek nije ispunila kriterijume za članstvo u EU, ali ćemo mi pokušati da napravimo bolje poslovno okruženje. Liberalizacija tržišta nije dovoljna ako nije praćena mjrama i reformama obrazovanja, zapošljavanja i odlučnom borbom protiv korupcije - rekla je ona, preneli su prištinski mediji.

Fokus reformi, prema njenim rečima, treba da bude na k onkurentnosti.

- Vlada ne sme da ugroziti ekonomsku stabilnost. Kosovo - rekla je Kalavera i dodala da je EU spremna da nastavi da pomaže Kosovu bilo sa stručnjacima ili sa finansijama. 

Kalavera se ranije anas sastala sa kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem, šefovima parlamentarnih grupa i predstavnicima civilnog društva.

2024 © - Vesti online