Četvrtak 28.06.2018.
05:00
Đ. Barović - Vesti

Obaveštajne agencije BiH u funkciji radikalnog islama (9): Austrija puna vehabija

EPA/Fehim Demir
Foto: Ilustracija

Kako ovaj stručnjak tvrdi, četiri organizovane Islamske zajednice, koncentrisane oko četiri verska lidera predstavljaju izvor novih bezbednosnih izazova i ucena, ne samo za Austriju nego i za celu Evropu. Prva je Islamska zajednica Bošnjaka Austrije - Izba. Pod kontrolom ove zajednice je 40 džemata i 26 nevladinih organizacija registrovanih u Austriji.

"Ovom Islamskom zajednicom, u stvarnosti i potpuno, upravljaju braća Podojak, Senad i Vehid i ta činjenica predstavljala je dugo vremena problem reisu Mustafi Ceriću. Njegov uticaj na ovu zajednicu bio je ograničen činjenicom da je Vehid Podojak oženio kćerku osnivača Islamskog centra Dachverband, Irfana Buzara koga su zvali Vehabijski babo", tvrdi Galijašević.

Drugi centar je Dachverband - Islamski centar za pomoć narodu BiH, a predsednik je Irfan Buzar, predsednik najstarijeg bošnjačkog džemata u Austriji "Gazi Husrev beg".

Pipci do Minhena

Galijašević navodi da se kao glavni ljudi vođe najveće vehabijske zajednice u BiH Nusreta Imamovića u Beču smatraju braća Adem i Mirza Demirović.
"Radi se o važnim osobama koji šire ekstremno učenje s ciljem formiranja jake 'ćelije' pod kontrolom mreže Nusreta Imamovića u Beču, uz saradnju Džemat-ul-tevhid i hafiza Porče. Poznato je da je za formiranje ekstremnih džemata u Beču zaslužan i Nazif Bilajbegović, koji ima zasluge u povezivanju Muhameda Štulanovića sa Muhamedom Porčom. Iako se od njih posle ogradio - neke veze su ostale. Osim jakih veza s ljudima u Austriji, u Lincu i Beču, zajednica u Gornjoj Maoči ostvaruje kontakte i sa vehabijama u Minhenu - tvrdi Galijašević.

"Ova islamska zajednica je početkom 2012. godine pristupila jedinstvenoj Islamskoj zajednici Bošnjaka Austrije, ali je i dalje potpuno samostalna u finansiranju, verskom učenju i delovanju u krovnoj Islamskoj zajednici Austrije. Činjenica je da je upravo Irfan Buzar pružio utočište Hfz. Muhamedu Porči, angažovao ga da radi u ovom centru i omogućio nastanak i razvoj radikalne islamističke misli i organizacije u Beču", pojašnjava Galijašević.

Treća organizacija je Unija džemata selafijske dave u 12. okrugu Beča, a s prostorima za molitvu u Drugom, Trećem i Desetom okrugu.

"Nepoznat je broj džemata pod kontrolom ove Unije, ali je sigurno ovo najorganizovanija radikalna islamska ideja i praksa u Evropi", naglašava Galijašević.

Veze s teroristima

Galijašević navodi da su islamisti okupljeni oko mesdžida u Beču, Asim Ćejvanović i Mehmed Đudić, bili umešani u pokušaj napada na američku ambasadu u glavnom gradu Austrije.
"U ruksaku punom eksploziva koji je terorista uspeo da unese u ambasadu, pronađena je i knjiga 'Namazi u islamu', koju je izdao mesdžid Muhameda Porče, iz 12. bečkog okruga. Istovremeno, važno je napomenuti da su vehabije iz Beča imale kontakt sa Mevludinom Jašarevićem i tačno znale vreme terorističkog napada na ambasadu SAD u Sarajevu", tvrdi Galijašević.

On objašnjava da su vođe ove zajednice: htz. Porča, Senad Podojak i Adnan Buzar "predstavljali grupu radikalnih hodža čiji je duhovni učitelj i autoritet bio šejh Halid Hadžimulić, glavni imam Careve džamije u Sarajevu".

U Sedmom okrugu Beča nalaze se i bosanski vehabijski džemati organizovani oko mesdžida Sahab. Galijašević tvrdi da je ova zajednica pod kontrolom bivšeg kik-boksera rodom iz Tutina, a sada šejha Nedžad Balkana Ebu Muhameda.

"Za mnoge on je 'Vođa neznalica', za Porču je dugo vremena bio predavač (vodio molitve i držao hutbe) u mesdžidima i potreban verski fenomen, koji svojim radikalizmom odvlači pažnju od onog što rade Porča, Buzar ili Podojak", objašnjava Galijašević.

Slanje dobrovoljaca

"Sa sigurnošću se zna da je vođa ekstremne zajednice u Sanskom Mostu Nermin Beka (koji je čest gost i u Beču i u Maoči), dogovarao sa Feridom Tatarevićem, Elvisom Nukićem i Edisom Bosnićem odlazak i slanje muslimana u Jemen. Edis Bosnić (iz Novog Grada - rođeni brat Bilala Bosnića), povezan sa "Inspire magazine"
koji je u stvari onlajn izdanje Al Kaide, je zadužen za širenje poruka džihada među 'braćom'. On prevodi sadržaje sa portala Al Kaide i prevedene informacije stavlja na Imamovićev portal Putvjernika.

Sutra - Obaveštajne agencije BiH u službi radikalnog islama (10): Specijalne operacije OBA

2024 © - Vesti online