Četvrtak 28.06.2018.
04:30
b92.net

Direktor Fiata: Ne verujte svemu što vidite

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Međutim, oni često prave problema proizvođačima jer se koncept i realnost retko podudaraju, pa nešto nečuveno i divlje što skuplja "klikove" na internetu na kraju ne stigne do prodajnog salona. 

Postoje dve vrste koncepata - jedna je već realizovana ideja proizvođača kako će taj model zaista da izgleda, a na koji su samo dodati neki "konceptni" detalji poput ogromnih felni, vrata bez ručki, futurističkih farova, kamera umesto retrovizora, a druga modeli koji predstavljaju isključivo neobuzdan dizajnerski i inženjerski talenat koji za rezultat ima proizvod koji se neće pojaviti ni za deset godina. 

Najbolji komentar u vezi s tim dao je verovatno direktor Fiat Chrisler grupacije (FCA) Serđo Markione istakavši da automobilski entuzijasti ne bi trebalo da se zaljubljuju u sve što vide. 

On je upozorio iste te entuzijaste da neke stvari nikad neće ući u serijsku proizvodnju, a posebno je naglasio električne koncepte. 

"Previše je buke u vezi sa električnim automobilima, njih i dalje kupuje manje od 1% kupaca", kaže Markione. 

Mnogi investitori pokušavaju da iskoriste talas popularnosti EV vozila pa ulažu ogromne sume novca u koncepte, a onda ih pogodi realnost, kapital presuši, a kompanije iščeznu.

2024 © - Vesti online