Četvrtak 28.06.2018.
01:30
b92.net

Koliko zaista košta letovanje u Crnoj Gori?

pixabay.com
 

Prevoz 

Da, graničimo se sa Crnom Gorom i potrebna nam je samo lična karta za prelazak granice, ali put do Jadranskog mora često je teži i naporniji nego do Grčke ili neke druge destinacije. Kako od Kokinog broda kreću krivine i divlja priroda puna kanjona tako mnogi teško podnose putovanje. E, zato mnogi radije biraju tridesetpetominutno putovanje avionom koje košta 148 evra (povratna karta), sa razlikom od tek par evra gore-dole kod jedina dva avio-prevoznika koja lete do Tivta direktno. Ukoliko se opredelite za kopnenu varijantu znajte da je cena povratne autobuske karte od 55 do 65 evra, u zavisnosti od toga na koji deo primorja idete.

Smeštaj 

Na Ulcinjskoj rivijeri ćete možda dobiti i najviše za najmanje novca. Naime, cene smeštaja se kreću od 5 do 10 evra po osobi i to u centru Ulcinja, nadomak plaže. Tu su i naselja Ada Bojana, Utjeha i Dobra voda gde nov, renoviran i prostran apartman na plaži možete rezervisati po ceni od 5 do 7 evra po osobi. 

Budvanska rivijera nije malo, nego dosta skuplja, što opravdava i imidž ovog dela obale. Dok se u Bečićima cene apartmanskog smeštaja mogu pronaći za 10 evra po osobi, u gradu je dosta raznovrsnije. Za taj novac možete iznajmiti sobu, ali iznad Jadranskog puta. Ako pak, želite da se stacionirate u nekoj od novih vila platićete mnogo više bez obzira na lokaciju.

Na ceni je najviše naselje Gospoština koje se proteže iznad hotela Avala koje je lokacijski gotovo savršeno, a gde je smeštaj i u starijim kućama dosta skuplji nego u novijim apartmanima na obodu. U Petrovcu je slična situacija kao u Bečićima, pa tako možete proći za 10 evra po krevetu. Sveti Stefan je pak, skuplji i od same Budve, a krevet ne košta ispod 15 do 20 evra s napomenom da se mora rezervisati već u martu zbog velike potražnje. 

Tivat, mirnija Budva po lepoti nudi prilično povoljan smeštaj pa tako možete iznajmiti i garsonjeru po ceni od 15 do 25 evra po danu. Ukoliko ste krenuli kolima, iz Tivta imate priličnu slobodu kretanja i menjanja plaže od Boke do Budvanske rivijere. 

Boka Kotorska kao oblast za sebe, pa ima za svakog ponešto. Mesta poput Bijele, Prčnja, Stoliva, Krašića, Rosa, Dobrote nude vam mogućnost da nađete smeštaj po ceni od desetak evra, dok se Perast i Kotor kotiraju malo više na cenovnoj lestvici. Herceg Novi je dosta raznolik i nudi cene smeštaja od 10 do 100 evra po noćenju, dok je Igalo prilično jeftinije.

Cene 

Osim što većina Beograđana bude viđena u Budvi tokom leta, nije neobično što se kaže da je Budva mali Beograd tokom letnjih meseci. To je svakako tačno kada su cene u pitanju. Budva je baš poput Beograda. Postoji mogućnost da pronađete jeftinije lokale, iako se ovi luksuzniji više ističu. Što se tiče cena u marketima gotovo su iste kao u Srbiji. Jedino gde ćete mnogo jeftinije proći nego u Beogradu jeste Ulcinjska rivijera gde su cene dvostruko niže nego na Budvanskoj rivijeri i u Boki Kotorskoj. Ipak, ako ste dovoljno vešti i u Budvi možete proći prilično jeftino. 

I, koliko vam je potrebno za letovanje u Crnoj Gori?

- Ulcinjska rivijera: oko 205 evra
- Budvanska rivijera: oko 395 evra
- Boka Kotorska: oko 310 evra

Napomena: U cenu je uračunat prevoz autobusom, smeštaj na bazi 10 noćenja i prosečan džeparac potreban za 10 dana u periodu jula i avgusta. 

2024 © - Vesti online